[15.1.] Republika Hrvatska postala međunarodno priznata

Vladimira Paleček
15. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Hrvatska je 15. siječnja 1992. postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet Republike Hrvatske.

 

Priznanje Hrvatske, 15. siječnja 1992. Plavom su prikazane zemlje, koje su priznale Hrvatsku do ponoći 16. siječnja / Foto: wikipedia

 

Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske je spomendan u našoj zemlji, kojim se odaje počast međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. U obraćanju naciji preko televizije predsjednik Franjo Tuđman te je večeri rekao:

“Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.”

Toga dana Hrvatsku su redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

 

Prvi nas je međunarodno priznao – Island

Za Republiku Hrvatsku, tada samo još jednu od jugoslavenskih republika, važno je bilo međunarodno priznanje 12 zemalja Europske zajednice, kojima su se – istoga dana i istom odlukom – pridružile: Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske svakako su bile Vatikan i Njemačka. Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991.

Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja: Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija. Prva azijska i islamska zemlja, ne računajući Tursku, koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, dok je od afričkih zemalja to bio Egipat. Hrvatska je potom, 22. svibnja iste godine, primljena u Ujedinjene narode, a do tada su je priznale i Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.

https://www.youtube.com/watch?v=qqojwNV8o-A

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap