[14.4.] Donosimo 10 nepoznatih činjenica o Titanicovom sudaru s ledenim brijegom

Josip Mihaljević
14. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

RMS Titanic putnički je prekooceanski brod koji je najpoznatiji po tome što se pet dana nakon plovidbe sudario s ogromnom santom leda. Izgrađen je u Belfastu, težio je 46.328 tona, bio je dug 269 metara, a kapacitet mu je bio 3.547 putnika. U najpoznatijoj pomorskoj nesreći živote je izgubilo 1.503 ljudi.

titanik

Foto: Pixabay

Titanic je krenuo iz britanske luke Southampton na svoje prvo prekooceansko putovanje 10. travnja 1912. godine. U nastojanju da osvoji Plavu vrpcu Atlantika (trofej koji se dodjeljivao najbržem brodu), kapetan Edward John Smith krenuo je kraćim kursom, sjevernijim od propisanog. Time je zanemario opasnost od sudara s ledenim santama. Četiri dana kasnije, na današnji dan, u 23:40 po lokalnom vremenu, sudario se sa santom leda koja mu je probila oplatu, a brod je potonuo nakon tri sata. Donosimo 10 nepoznatih činjenica o ovoj velikoj tragediji.

1. Vježbe spašavanja otkazane na dan sudara

Vježba s korištenjem brodova za spašavanje je trebala biti održana istoga dana kada je brod potonuo, ali kapetan je izdao naredbu da se vježba otkaže. Većina brodova za spašavanje nije bila popunjena do kapaciteta. U kaosu koji je nastao nakon sudara s ledenim brijegom, ljudi su spašavali živu glavu. Stručnjaci tvrde kako su svi putnici mogli stati u brodove za spašavanje, da se poštovala procedura.

2. Čast je odjeća koja se brzo uprlja…

Jedan japanski putnik koji je preživio, nakon povratka u Japan, doživljen je kao kukavica jer nije imao hrabrosti umrijeti s ostatkom putnika.

3. Tragedija je mogla biti izbjegnuta

Brod imena Californian bio je blizu Titanica koji je poslao pozive za pomoć, ali radijski operater na Californianu je u to vrijeme već spavao. Posada je probudila kapetana jer su vidjeli misteriozne bljeskove u nebu, ali kapetan nije izdao nikakve naredbe. Većinu putnika spasio je brod Carpathia koji je došao u pomoć.

4. I Hrvati su bili na Titanicu

Na Titanicu je bilo 30 hrvatskih i srpskih putnika, a preživjelo ih je samo troje. Mara Osman-Banski iz Vagovine, Ivan Jalševac iz Topolovca i Nikola Lulić iz Konjskog Brda.

5. Santa leda je putovala 2900 godina, Titanic samo 4 dana

Santa leda koja je potonula Titanic, odvojila se od Sjevernog pola 1000 godina prije Krista.

6. Velike cifre

Kako bi brod uopće mogao ploviti, trošio je oko 600 tona ugljena na dan. Ekipa od 176 muškaraca tovarila je ugljen u peći svaki dan, a 100 tona pepela svaki dan bilo je izbačeno u more.

7. Otišli sa stilom…

John Jacob Astor IV bio je najbogatiji putnik na brodu, a imao je ukupno 85 milijuna dolara ušteđevine. Ako uzmemo inflaciju u obzir, danas bi to iznosilo oko 2 milijarde dolara. Prema jednoj legendi, nakon što se brod već sudario s ledenim brijegom, dobacio je konobaru “znam da sam tražio led, ali ovo je previše”. Još jedan bogataš bio je američki biznismen Benjamin Guggenheim. Kada je shvatio da će brod potonuti, obukao je svoje najbolje odijelo. “Obukao sam svoje najbolje i spreman sam potonuti kao džentlmen”, rekao je. Zadnji put je viđen na palubi kako puši cigare i pije brendi.

8. Nema više preživjelih

Zadnja preživjela osoba s Titanica umrla je 31. svibnja 2009. godine. Na putovanju je bila stara samo dva mjeseca.

9. Svi članovi posade poginuli

Svi članovi posade, uključujući i kapetana potonuli su s brodom. Oni su uspjeli održati brod nekoliko sati iznad površine vode, kako bi što više putnika imalo šansu za preživljavanje.

10. Tužna ljubavna priča

Ljubavna priča u filmu Titanic nešto je drugačija od one koja se dogodila u stvarnosti. Isidor Straus i njegova žena Ida bili su putnici u prvoj klasi. U braku su bili 41 godinu prije kobnog putovanja. Isidor je odbio mjesto pored svoje žene u jednom od zadnjih brodova za spašavanje, inzistirajući kako žene i djeca imaju prednost. A ona je odbila otići bez njega. Ida se vratila na Titanic s broda za spašavanje, a svjedoci su rekli kako su ruku pod ruku krenuli hodati prema dijelu broda koji je tonuo gdje su mirno dočekali svoj kraj.

isidor ida straus

Foto: Isidor i Ida Straus

Bonus: Trenutno je u izgradnji Titanicov nasljednik, naziva Titanic II. On bi trebao biti funkcionalna i modernizirana replica starog Titanica. Trebao bi zaploviti 2022. godine.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [13.4.] na linku ovdje.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap