[14.2.] Zagrebački Dinamo ponovno postao – Dinamo

Josip Mihaljević
14. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

Na Valentinovo 2000. godine podno zapadne maksimirske tribine okupilo se između 5.000 i 10.000 strastvenih navijača. Pobjedili su politiku i dobili ono što su tražili – tadašnje klupsko ime Croatia Zagreb otišlo je u povijest, a vratilo se staro, “sveto” ime – Dinamo. Raspadom Jugoslavije Dinamo je izgubio svoje ime 1992. godine – prvotno se zvao HAŠK Građanski, a godinu dana poslije na inicijativu Franje Tuđmana klub je dobio novo ime – Croatia Zagreb.

Foto: Screenshot YouTube

Novo ime nikada nije zaživjelo na Maksimiru i navijači su se godinama borili za povratak staroga imena. Zlatko Canjuga, koji je tih godina bio predsjednik Croatie otkrio je kako mu je Franjo Tuđman na samrtničkoj postelji rekao ”vrati djeci ime Dinamo”. Organizirana je skupština kluba gdje su tajnim glasovanjem 43 od 44 odlučili vratiti staro ime Dinamo.

Imamo li Dinamo?

Legenda hrvatskog nogometa i tadašnji sportski direktor kluba Velmir Zajec u društvu s Markom Mlinarićem tada je izašao pred navijače, digao ruke u zrak i pobjedonosno viknuo: “Imamo Dinamo!”. To je izazvalo erupciju oduševljenja među Bad Blue Boysima koji su već tada krenuli prema metalnom natpisu “Croatia” i pokušali ga skinuti. Nisu u tome uspjeli, ali znak je već idućeg dana nestao u ropotarnici povijesti.

Zlatko Canjuga odstupio je s mjesta predsjednika kluba nedugo nakon vraćanja imena, a to je otvorilo vrata Zdravku Mamiću i Mirku Barišiću. Dinamo je osvojio mnogo titula od tada, a trenutačna situacija ipak podsjeća na buntovne 90-e. Navijači su i dalje u sukobu s upravom, a njihov zahtjev je identičan onome od prije dvadesetak godina – “Vratite nam Dinamo!”.

https://www.youtube.com/watch?v=tdSOXbetXrU

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap