[10.2.] Rođen Miroslav Ćiro Blažević, trener svih trenera

Josip Mihaljević
10. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

“Ja sam prema svojim igračima tiranin, a samo tiranin može egzistirati na čelu reprezentacije”, izjavio je u intervjuu za Globus 2004. godine. Ćiro tiranin svoju je trenersku karijeru započeo vrlo rano jer je, prema njegovom osobnom priznanju, bio osrednji igrač. Kao trener, dokazao je svoju klasu i trenirao je preko 20 različitih klubova u karijeri koja je trajala gotovo 50 godina. Nažalost, nije uspio dočekati svoj 88. rođendan. Preminuo je dva dana prije, nakon duge borbe s rakom.

Miroslav Ćiro Blažević, screenshot YouTube

Rođeni Travničanin trenersku karijeru započinje u Švicarskoj sredinom 60-ih godina prošloga stoljeća. Prvo je preuzeo FC Vevey, zatim FC Sion i FC Lausanne-Sport da bi 1975. postao trener Švicarske nogometne reprezentacije. Nakon što je internacionalno zamijećen, vraća se u Hrvatsku na čelo HNK Rijeke. Nakon uspješnog 10. mjesta s Rijekom u vrlo jakoj jugoslavenskoj ligi dobija ponudu koja se ne odbija i po prvi put postaje trener Dinama.

Klupska karijera u inozemstvu i Hrvatskoj

Nakon prve, prosječne, sezone Ćiro postaje legenda Dinama kada 1982. osvaja Prvenstvo Jugoslavije. Sljedeće godine osvaja Kup maršala Tita i napušta Dinamo na kraju sezone. Blažević je tvrdio kako je bio primoran otići jer je bio smatran jednim od vodećih hrvatskih nacionalista. Povratak u Austriju označio je preuzimanje Grasshoppera iz Züricha s kojim odmah osvaja prvenstvo Švicarske.

U Jugoslaviju se vratio 1986., ovaj puta na čelu FK Prištine  s kojom postiže dobar rezultat. Nakon toga, povratak u Dinamo, ali bez značajnog rezultata. Treći put postaje trenerom i predsjednikom Dinama koji je tada nosio ime NK Croatia s kojima osvaja ligu ’93. godine i kup ’94.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije

Po treći put napušta Dinamo kako bi preuzeo nacionalnu selekciju 1994. godine koju je vodio šest godina. S Hrvatskom se kao prvi u grupi kvalificirao za Europsko prvenstvo ’96. godine u kojem smo od pobjednika turnira, Nijemaca, ispali u četvrtfinalu. Najvažniji uspjeh u njegovoj trenerskoj karijeri zasigurno je osvajanje trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, u reprezentaciji predvođenoj Zvonimirom Bobanom i Davorom Šukerom. Hrvatska je bila najveće iznenađenje prvenstva, a Ćiro je proglašen najboljim trenerom prvenstva.

Ćiro ima jedan poseban stil komunikacije koji odskače od pomalo standardiziranog sportskog rječnika i smatra ga se jednim od najboljih motivatora, ili “galvanizatora” ekipa koje je trenirao.

Rasplet i kraj karijere

Nakon što se Hrvatska nije plasirala na Euro 2000. godine, Blažević prihvaća izazov i postaje izbornikom Iranske nogometne reprezentacije. Ostatak karijere proveo je trenirajući nemal broj hrvatskih klubova, među kojima su i HNK Hajduk Split, NK Osijek, NK Varteks, NK Dinamo (po četvrti put) i NK Zadar, no bilo kakav uspjeh je ostao u sjeni osvajanja trećeg mjesta u Francuskoj.

Nažalost, kako je i sam predviđao, nije dočekao svoj 88. rođendan. Preminuo je 8. veljače u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur, od posljedica duge borbe s rakom.

Ostat će upamćen po vatrenim nastupima u medijima gdje se dosta često izražavao vulgarno, ali u pravilu na jedan simpatičan način. U videu ispod donosimo neke od njegovih najboljih nastupa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap