Umirovljenik iz Ludbrega uočio rodu na livadi, a sada se o njoj brine cijeli grad

Ana Kanazir
6. veljače 2023.
Priče
A- A+

Svima je dobro poznata priča o Klepetanu i Malenoj, njihovom životu i tužnoj sudbini u Slavonskom Brodu. Ipak, čini se kako ovo nisu jedine rode koje su odlučile zimu provesti u Hrvatskoj, a koje su postale poznate. Roda nazvana Pera je tako još na jesen ostala u Ludbregu i postala je glavna atrakcija ovoga kraja. Za nju se najviše brinu 63-godišnjak Stjepan Rodinger i njegova žena.

Stjepan i roda Pera

Stjepan i roda Pera | foto: Podravski list

Roda je postala prava legenda mjesta, a prva ju je uočila žena umirovljenika Stjepana koji prima švicarsku mirovinu. Otkrio je i kako je na početku roda bila mršava, a sada se već oporavila jer je redovito hrane.

Starac i roda: U kina stiže dokumentarac o ljubavnoj priči Malene i Klepetana

Roda dolazi dva puta dnevno na isto mjesto

– Našu ludbrešku rodu koja nije na vrijeme odletjela u toplije krajeve prva je uočila moja žena Darka Hiržin. Prije dva mjeseca roda je bila jako mršava, a sada je u bitno boljem stanju. Svakodnevno joj donosimo vodu i hranu, kao npr. sirove papaline, kuhanu piletinu, kuhane kože narezane na rezance i slično, rekao je Stjepan za Podravski list.

Iako je roda prvotno dobila ime Pero, Stjepan je shvatio da se ipak radi o ženki pa se sada zove Pera. Rekao je i kako roda dolazi na livadu i to dva puta dnevno, ujutro i popodne.

Pera je prava atrakcija

Stjepan je o rodi izvijestio i Udrugu za zaštitu životinja iz koje su mu poručili da će uspjeti preživjeti zimu ako bude imala dovoljno hrane pa je umirovljenik ozbiljno shvatio svoju ulogu prehranjivanja životinje, a brzo su mu se pridružili i sugrađani.

– Roda sada ima dovoljno hrane jer je osim nas hrane i mnogi građani koji donose ribice, piletinu, iznutrice i slično, a jedna je gospođa čak ostavila i 10 eura za hranu. Nadamo se da će s našom pernatom miljenicom biti sve u redu iako se bojimo za njenu sigurnost jer čim vidi mene i suprugu, odmah ide preko ceste nama u susret, otkrio je Stjepan.

Važno je napomenuti kako su rode mesojedi, ali i kako u toplijim danima roda sama može pronaći gliste, miševe i puževe. Nije poznato zašto je roda ostala, odnosno zašto nije odletjela u toplije krajeve, ali sada barem svi stanovnici imaju svakodnevnu zanimaciju. Neki čak izlaze iz automobila kako bi fotografirali Peru, a o njoj će se sigurno još dugo pričati.

Stjepan i roda Pera
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap