Slovenska umirovljenica Silva (72): Nadam se da će i vašim umirovljenicima biti bolje!

Dijana Kopjar Mucak
23. srpnja 2022.
Priče
A- A+

Hrvatske mirovine među najnižima su u Europskoj uniji, potvrdili su to nedavno objavljeni podaci Eurostata, no nije da to nismo znali i bez njih. Susjedna Slovenija na toj listi ipak zauzima bolje mjesto. Pitali smo stoga slovensku umirovljenicu Silvu Centrih kako žive stariji Slovenci.

Silva Centrih u Izoli

Slovenska umirovljenica Silva Centrih, naša sugovornica, na izletu u Izoli

Mirovina od 640 eura među nižima

Prema spomenutom Eurostatu, starosna mirovina u Sloveniji je 613 eura a u Hrvatskoj 355. Koliko je to velika razlika, najbolje znaju oni koji s tim iznosom preživljavaju iz mjeseca u mjesec.

Naša sugovornica sa mjesečnim primanjima od 640 eura spada u osobe s nižim mirovinama u Sloveniji. Ima 72 godine, živi u mjestu Hrastnik i čitav život je radila, od ugostiteljstva pa do Staklarne Hrastnik, odakle je s mjesta poslovođe prije 18 godina otišla u mirovinu.

“Bilo mi je jako teško otići u mirovinu, jer sam kroz posao stalno bila među ljudima, kao poslovođa okružena suradnicima, i odjednom sam ostala sama. Vjerujte, to mi je bilo najteže”, kaže Silva.

Društvo za sprečavanje osteoporoze Hrastnik i Silva na jednom od brojnih izleta

Naše more povoljnije od slovenskog

Ipak, Silva se brzo snašla i vratila među ljude. Aktivno se uključila u rad Društva za sprečavanje osteoporoze u svom Hrastniku, koje sada i vodi kao predsjednica. Zahvaljujući prepunom  godišnjem planu aktivnosti Društva, Silva puno putuje. Često se tako zatekne i na hrvatskom moru. Kakve su cijene, pitamo je:

“Tijekom ljeta Društvo organizirano ide na jednodnevna kupanja u Izolu i, u odnosu na tamošnje cijene, Hrvatska je povoljnija. Ove godine smo u ožujku bili u Opatiji i posjetili okolne gradove, a nedavno smo se vratili s Korčule. Pred nama je još posjet Rovinju u listopadu”, najavljuje Silva.

Činjenica je, a potvrđuje to i Silva, da Slovenci vole doći na naše more. Uvijek su dobrodošli, no neke geste ih ipak iznenade. Tako je članove Društva u Bakru dočekala tamošnja udruga Gradska straža Bakar u svojim povijesnim odorama, što je slovenske goste ugodno iznenadilo.

Gradska straža Bakar priredila im je doček za pamćenje

Samo najbolje želje za naše umirovljenike

Ne zaboravljaju ni svoje morske destinacije, pa su u svibnju boravili pet dana u Izoli:

“Svake godine idemo u Izolu na 5 dana u svibnju ili lipnju. Ove godine smo polupansion platili 215 eura”.

Znajući da je to nekim našim umirovljenicima čitava mjesečna mirovina, pitamo Silvu zna li koliko su niže mirovine u Hrvatskoj i koliko umirovljenika teško živi.

“Znam. Sve znam. Ali nadam se i vjerujem da će i njima biti bolje”, odgovara u svom pozitivnom tonu.

Ipak, teško se oteti dojmu da je sa sličnim cijenama hrane, benzina i osnovnih životnih potreba, Slovenija ipak daleko ispred nas po standardu. Nedavno su slovenski umirovljenici primili, uz redovne mirovine, godišnji dodatak u iznosu od 140 do 450 eura (ovisno o visini mirovine). Hrvatski građani koji primaju slovensku mirovinu neće ostati uskraćeni za taj neplanirani dobitak; i njima će biti isplaćen. Više nego dobrodošao dar u ovim vremenima.

Veliko priznanje Općine Hrastnik

Silva Centrih primila je priznanje lokalnih vlasti za rad Društva za sprečavanje osteoporoze

Iako mnogi njeni prijatelji imaju puno veće mirovine, Silva živi punim plućima i ne plače nad onim što nema, nego zahvaljuje za ono što ima. A ima puno obaveza, kojima se jako veseli:

“Otkad sam predsjednica Društva za sprečavanje osteoporoze u Hrastniku imam puno posla. Pomažemo u preventivi bolesti, organiziramo izlete, tjelovježbu, proljetne i jesenske odlaske na more i u toplice, jednodnevne odlaske na more na kupanje itd. Sve je to na dobrovoljnoj bazi ali me jako veseli. Društvo ima 190 članova i stvarno uživamo u zajedničkim aktivnostima”, sretna je Silva.

Njihov rad nije prošao nezapaženo: nedavno su od Općine Hrastnik dobili zahvalnicu i priznanje za rad.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap