Rijeka zajedništva: ‘Velika je šteta što ovakvi projekti imaju svoj početak i kraj’

Ana Kanazir
21. siječnja 2024.
Priče
A- A+

Na području Rijeke živi više od 18 posto starijeg stanovništva, a najviše ih je na području Grada Rijeke, u Opatiji i u Općini Čavle. Upravo zato se pojavila potreba za posebnim projektom ‘Rijeka zajedništva’ Gradskog društva Crvenog križa Rijeka. Cilj projekta je bio unaprijediti pružanje socijalne usluge pomoći u kući i olakšati život starijima, a uključeno je stotinjak osoba starijih od 65 godina. Saznali smo kako su u sklopu projekta skoro svaki dan mjereni krvni tlak i šećer starijim osobama, ali i kako će se neke aktivnosti i dalje nastaviti, iako je projekt završio.

Sastanak članova Crvenog križa u sklopu projekta Rijeka zajedništva

Rijeka zajedništva | Foto: Privatna arhiva

Projekata koji su posvećeni umirovljenicima je mnogo, a jedan od njih je i ‘Rijeka zajedništva’, kojeg je provodilo Gradsko društvo Crvenog križa. Kroz njega su se pružale usluge pomoći umirovljenicima, a zaposlen je i psiholog. Ono što je najvažnije, umirovljenici su zadovoljni i dobili su potrebnu pomoć.

Umirovljenici iz Hrvatske udruge umirovljenika Grada Vukovara
Hrvatska udruga umirovljenika i invalida rada Vukovara: 'Starije osobe kod nas mogu kvalitetno ispuniti vrijeme'

Akcije za bolju kvalitetu života ranjivih skupina

‘Rijeka zajedništva’ je zapravo nastavak jednog drugog korisnog projekta ‘Pružam ruku’ koji je bio aktivan u 2022. godini, a uključivao je 15 gerontodomaćica koje su pružale pomoć u kući ranjivim skupinama. Projekt se financirao iz EU fondova pa je tako došao svojem kraju, a logično ga je bilo produljiti, ali na nešto drugačiji način. Ovako su postojeći korisnici dobili priliku za korištenje sličnih usluga koje im znatno olakšavaju život.

– Promjene koje donosi proces starenja, kao što su odlazak u mirovinu, povećani rizici od bolesti i invalidnosti, financijska ovisnost, socijalna isključenost i slično rezultiraju potrebom starih ljudi za potporom zajednice, odnosno razvijenost mreža i oblika pristupanja brizi i skrb o starijim i nemoćnim osobama. Zbog toga su izuzetno važne mjere i akcije koje se poduzimaju s ciljem očuvanja ili podizanja kvalitete života ranjivih skupina. Tu dolazi do izražaja značajna uloga Gradskog društva Crvenog križa koje svojim aktivnostima i programima rade na socijalnoj integraciji starijih osoba i ranjivih skupina gradeći uzajamne socijalne odnose i pripadnost široj zajednici, kažu iz Gradskog društva Crvenog križa.

Bolje pružanje usluga

U projekt je bilo uključeno stotinjak osoba starijih od 65 godina koje su dobivale razne vrste pomoći. Kroz projekt su se oformila dva mobilna tima koja su pružala usluge pomoći kroz dostavu toplog obroka, namirnica ili lijekova. Također, nabavljeno je novo vozilo i opremljena je kuhinja dodatnim kuhinjskim aparatima i potrepštinama, čime se povećala kvaliteta pružanja socijalne usluge kroz bržu i efikasniju pripremu obroka te bržu dostavu, otkrili su nam iz Gradskog Crvenog križa.

Osim toga, djelatnici su pružali i gotovo svakodnevno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi kod korisnika, a pružena su im i individualna savjetovanja na temu zdrave prehrane, prevencije padova kod starijih osoba, prevencije Alzheimerove bolesti, prevencije osteoporoze, a mogli su i vježbati. Zaposlen je bio i psiholog koji je pruža psihološku pomoć i savjetovanje.

‘Najbitnije je da su korisnici zadovoljni’

Cilj projekta je bio unaprijediti pružanje socijalne usluge pomoći u kući i pokrenuti pružanje usluge psihosocijalne podrške putem dva mobilna tima, objasnili su nam iz Crvenog križa, a u tome su i uspjeli, što govori i zadovoljstvo korisnika.

– Jako smo zadovoljni rezultatima, najbitnije je da su nam korisnici zadovoljni, na što smo iznimno ponosni. Velika je šteta što ovakvi projekti imaju svoj početak i kraj. Korisnici se naviknu na nas, na sve što im pružamo, onda dođe kraj projekta te više ne možemo bez financijske podrške nastaviti pružati ovakve usluge u ovom obimu, otkrili su nam iz Crvenog križa.

Ipak, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i dalje provodi slične usluge, u suradnji i uz financijsku potporu lokalnih zajednica samouprave. Dodaju i kako uvijek traže dodatne izvore sredstava kako bi svim ciljanim skupinama omogućili dodatne usluge koje im olakšavaju, ali i uljepšavaju život. Tako su se opet prijavili za projekt ‘Zaželi’, a nadaju se pozitivnom odgovoru.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap