Josip (68): ‘S umirovljenicima je lako manipulirati, a nema više ni mladih snaga koje bi nešto prodrmale’

Ana Kanazir
9. rujna 2023.
Priče
A- A+

U šetnji jednim zagrebačkim kvartom naišli smo na umirovljenika Josipa s kojim smo popričali o politici i položaju umirovljenika. Rekao nam je i što misli o usklađivanju mirovina, ali i ima li šanse za promjene i bolji život starijih građana.

Umirovljenik Josip na ulici

Umirovljenik Josip | Foto: Mirovina.hr

Umirovljenici žive teško, a iako im se stalno obećavaju bolji uvjeti, pitanje je i hoće li se ostvariti. U našoj šetnji smo ovoga puta naišli na 68-godišnjeg Josipa koji nam je komentirao položaj umirovljenika u našoj zemlji.

Status umirovljenika je jako loš

Josip u mirovini ima nekoliko aktivnosti, a otkrio nam je kako najviše vremena provodi hodajući, sve dok nema komaraca. Uz to smo saznali i čime se prije bavio.

– Bio sam šef računovodstva i direktor financija, a sada u mirovini najviše planinarim, obilazim razna mjesta, a supruga i ja čuvamo unuke. Nekada odradim i nešto honorarno, ali nije obavezno. Hobi mi je najviše hodanje. Hodam svaki dan, dok nema komaraca, rekao nam je Josip.

Ipak, kada smo ga pitali više o njegovom životu, Josip nam je kazao kako je puno važnije pričati o položaju umirovljenika i o tome kroz što sve trenutno prolaze.

– Status umirovljenika u Hrvatskoj je jako loš, iako vlada obećava poboljšanje. Ne znam mogu li se umirovljenici izboriti i jesu li kritična masa sa svojim godinama. Od obećanja puno umirovljenika ne može živjeti od svoje mirovine, saznali smo od sugovornika.

Novčanice eura u rukama
Umirovljenici o usklađivanju: 'Bolje išta nego ništa, a da je pravedno nije...'

Potrebna je kritična masa

Kao što smo već pisali ovdje, isplata prve povećane mirovine nakon usklađivanja na račune je umirovljenicima sjela u petak. Radi se o stopi povećanja od 8,42 posto, a Josip, baš kao i mnogi umirovljenici, nije toliko zadovoljan ovim usklađivanjem.

– Usklađivanje se prezentira kao nešto ogromno. Postotak je do sada najveći, to je točno, ali u odnosu na inflaciju i porast cijena, to je mizerija.

Ovaj umirovljenik nam je objasnio i kada bi, prema njemu, stvarno moglo doći do promjena za ovu skupinu građana.

– Kada bi bilo kritične mase kod umirovljenika i kada bi postojala prava stranka umirovljenika koja bi mogla ući u Sabor kao parlamentarna stranka, mislim da bi imali toliko saborskih mjesta da ni jedna stranka ne bi mogla sastaviti vladu, a da ne kažem donijeti neki zakon bez da se umirovljenici ne pitaju. Ali očito se s umirovljenicima manipulira pa to nije moguće u Hrvatskoj. S umirovljenicima je lako manipulirati, a nema više ni mladih snaga koje bi nešto prodrmale, objasnio nam je za kraj umirovljenik Josip.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap