Dok na burzi čeka mirovinu, super baka Jadranka čuva unuke

Jasmina Grgurić
1. ožujka 2018.
Priče
A- A+

S današnjim nedostatkom vremena i financijskih sredstava, mnogi roditelji bez “baka servisa” jednostavno ne bi imali kuda s djecom. Primjer toga je i baka Jadranka Solomun koja uspješno “hendla” sa čak šestero unuka u dva grada u koja spremno stiže sa svog seoskog imanja. A sve to dok na Zavodu za zapošljavanje čeka – mirovinu.

Jadranka Solomun s unucima  Foto: Jasmina Grgurić/Mirovina.hr

Mirovinu na Zavodu za zapošljavanje čeka 60-godišnja Jadranka Solomun. Ima 30 godina radnog staža, ali s obzirom da je kao prodavačica u trgovini radila za minimalnu plaću, mirovina će joj iznositi oko 1.800 kuna. Tako se barem nada. No, na nju će na burzi rada morati čekati još godinama.

Spremno trči u dva grada

Srećom, suprugova situacija je bolja pa se šali kako je pod stare dane postala „sponzoruša“. Ipak, u dvoje je lakše što baki Jadranki omogućava da svakodnevno iz Majura nedaleko od Hrvatske Kostajnice doputuje u Sisak kako bi pomogla u čuvanju unuka. Ukupno ih ima čak šestero, od svake kćeri po tri. S osnovcima Rokom i Tonijem, koji imaju i mlađu sestru Hanu, dan je provela uživajući u zimskim radostima, kojima se ipak više veseli mlađi Toni.

“Jedna kćer je u Sisku, a druga u Petrinji pa iz Majura trčim na dvije lokacije kako bi im bila od koristi dok oni rade. S unucima budem po cijele dane, a danas sam s dvojicom, jer nemaju nastave zbog nekog natjecanja. Kasnije ćemo pokupiti trogodišnju unuku iz vrtića koja će sa mnom biti u Majuru do vikenda. Uskačem i inače da stariji ne bude sam, a mlađi da ne mora u boravak – priča na super baka Jadranka.

Oni je pomlađuju

Vedroj baki ništa nije teško, a radost i vedrinu svakako može, između ostaloga, zahvaliti unucima.

“Oni me pomlađuju. Suprug i ja živimo na imanju, imamo vrt i voćnjak, uživam u tome i sama kosim travu. To je moja strast. Sada je malo suprug preuzeo obaveze da ja mogu biti s unucima i bazati okolo” – dodaje Jadranka.

Unuci nam pak kažu da vrijeme jako vole provoditi sa svojom bakom koja fino kuha te kako vole jesti sve što im ona pripremi, ma kakvo god bilo.