Zovu je ‘ljudsko računalo’: NASA-ina matematičarka proslavila 101. rođendan

Josip Mihaljević
28. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

Poznata matematičarka NASA-e Katherine Johnson prekjučer je proslavila svoj 101. rođendan. Bila je jedna od prvih Afroamerikanki koja je u NASA-i radila kao znanstvenica, a dobila je i zgodan nadimak – ljudsko računalo.

katherine johnson

Foto: Katherine Johnson | Youtube screenshot

Poznata NASA-ina matematičarka Katherine Johnson proslavila je prekjučer svoj 101. rođendan. Od malena je pokazivala ljubav prema matematici i probijala se kroz to polje u vremenima kada je to bilo puno teže za Afroamerikance.

Ona je tek treća Afroamerikanka koja je zaradila doktorat iz matematike u povijesti SAD-a, a u NASA-i je bila jedna od prvih Afroamerikanki koja je posao dobila kao znanstvenica.

Zbog svojih vještina dobila je i nadimak – ljudsko računalo. Svoj najveći obol u radu za NASA-u dala je u 60-im godinama prošloga stoljeća kada je izračunala orbitalne jednadžbe za više misija.

U njenu čast, NASA je prošloga mjeseca jednu od svojih sastavnica nazvala u njenu čast. Prije nekoliko godina, popularni časopis People smjestio ju je na listu 25 žena koje mijenjaju svijet.

Sretan rođendan!

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap