Zoran Vakula: “Izborni gubitnici moći će za rezultat izbora kriviti vrijeme!”

Josip Mihaljević
20. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula kazao je kako se vrijeme iznadprosječne temperature u prosincu bliži kraju. Južina će pritom potrajati do nedjelje, a kazao je kako će nadolazeća promjena vremena potencijalno utjecati na ishod predsjedničkih izbora!

vakula

Foto: Zoran Vakula | HRT screenshot

Temperature su proteklih tjedan dana bile visoke, no ne i rekordne, kazao je Zoran Vakula u emisiji HRT-a Vrijeme i promet.

Kazao je i kako će južina potrajati do nedjelje, te da će biti još jača što će biometeorološke prilike učiniti još nepovoljnijima. Nakon sunčanog tjedna za vikend možemo očekivati i kišu, osobito na Jadranu gdje se očekuju obilniji pljuskovi i grmljavina.

Kako se ovoga vikenda održavaju i predsjednički izbori, Vakula je govorio hoće li vrijeme imati utjecaj na njih:

“Djelovanje vremena i pojedinih meteoroloških elemenata na ljudski organizam dokazana je odavno. Biometeorologija nije neka pseudoznanost, nadriliječništvo i slično nego znanstveno dokazana grana meteorologije koja već desetljećima, pa možda bismo mogli reći i stoljećima proučava utjecaj vremena i klime na žive organizme.

No, ono što imamo svakodnevno – to su biometeorološke prognoze biometeorologinja DHMZ-a, koje do nedjelje upozoravaju na pogoršanje prilika te moguća pojačavanja tegoba od kojih pate kronični bolesnici. Preporučava im se izbjegavanje suvišnih napora i pojačana skrb o zdravlju. Naravno, i prikladno odijevanje zbog relativno visoke temperature. Meteoropati bi mogli biti još lošije raspoloženi nego prošlih dana, i još nervozniji, umorniji, manje koncentrirani”, kazao je Vakula.

Loše vrijeme utjecat će na izbore

O našoj sudbini odlučit će prosječni hrvatski birač. Ovo je njegov profil!

Vakula vjeruje kako vremenske prilike igraju ulogu u izlaznosti na izbore, no ona svakako nije ključna:

“Neprijeporno je da vrijeme djeluje na ljudske aktivnosti, pa nema razloga da ne djeluje i na izlaznost na izbore. (…)

No, naravno, ne vjerujem da je vrijeme odlučujući čimbenik, ali mislim da svakako je jedan od elemenata koji djeluje na izlaznost, posebice na neodlučne birače. Uostalom, uvriježeno je mišljenje – čak sam i letimično pročitao neke članke koji to spominju – da su tzv. lijevi birači komotniji, i da kod “lošijeg” vremena – kišovitijeg, vjetrovitijeg, hladnijeg – manje izlaze na birališta od tzv. desnog biračkog tijela, koje je discipliniranije i ako se kaže da se treba izaći – izlazi se na izbore bez obzira na nevrijeme. Tako bi moglo biti i ove nedjelje, budući da će vrijeme biti sve samo ne za većinu povoljno”, istaknuo je Vakula.

Gubitnici bi mogli kriviti loše vrijeme za loš rezultat na izborima

Vakula je kazao kako se već sada može prognozirati velika vjerojatnost da će baš u nedjelju iznad Hrvatske i okolice prolaziti ciklona i frontalni poremećaji:

“toga će biti česte, u mnogim krajevima i obilne kiše, i to vjerojatno ponajviše u Dalmaciji. Mjestimice u višem gorju može biti i snijega. No, sigurno će biti povremeno umjerenog i jakog vjetra, na Jadranu vjerojatno mjestimice i olujnog, koji će baš u nedjelju mijenjati smjer – od juga i jugozapadnjaka na buru i tramontanu. Naravno, pritom će i biometeorološke prilike biti iznimno nepovoljne jer će tlak do poslijepodneva padati, vjerojatno ponovno i na ispod 990 hPa… Ukratko, izborni gubitnici moći će za rezultat izbora kriviti i vrijeme”, zaključio je.

Zoran Vakula: “Izborni gubitnici moći će za rezultat izbora kriviti vrijeme!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap