Znate li kako skuhati savršen kukuruz? Donosimo nekoliko savjeta

Ana Kanazir
9. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Kukuruz se može jesti kuhani i pečeni. Ipak, kako bi bio mekan i skuhan, ali i dovoljno slan treba pripaziti na nekoliko stvari. Važna je sama priprema, ali i vrijeme kuhanja, a za bolji okus ga možete poslužiti s maslacem.

dva klipa kuhanog kukuruza na tanjuru

Kuhani kukuruz | Foto: Pixabay, tookapic

Kuhani kukuruz je odličan međuobrok ili čak večera. Ne zahtijeva previše truda jer se samo stavi kuhati u veći lonac, ali ipak treba paziti na nekoliko stvari kako bi bio idealan.

Dobro posolite

Kao i sam način i vrijeme kuhanja, važna je i priprema. Tako za početak uzmite dovoljno veliki lonac u kojem vam stanu svi klipovi kukuruza. Ako ne stane cijeli klip, uvijek ga možete prepoloviti. Nakon toga u lonac stavite puno vode koju ćete prethodno dobro posoliti i pustite da voda proključa. Voda bi trebala biti poprilično slana jer će to onda pojačati i pravi okus kukuruza.

Očistite kukuruz

Dok se voda kuha, kukuruz dobro očistite od njegove kore. Skinite svu koru, a uklonite i svilenkaste niti kako vam ne bi smetale dok jedete.

Pazite na vrijeme kuhanja

Jedna od važnih stavki je i vrijeme koje je potrebno da se kukuruz skuha. Nakon što ga ubacite u vodu, pustite da voda još jednom zakipi, a onda kuhajte kukuruz još otprilike deset minuta ili dok ne postane mekan kada ga probodete vilicom. Isto tako, obratite pozornost i na boju kukuruza koja bi trebala biti svijetlo žuta.

Za vrijeme kuhanja po potrebi okrećite kukuruz kako bi ga voda ravnomjerno prekrila. Treba uzeti u obzir i kuha li se mladi kukuruz ili zreli. Mladi se puno kraće kuha nego onaj koji je stariji. Mladi kukuruz kuhajte oko 10 do 15 minuta , a zreli kukuruz kuhajte oko 40 minuta

Serviranje kukuruza

S obzirom na to koliko ste soli stavili u vodu, prilagodite količinu soli prije jedenja. Možete ga i premazati otopljenim maslacem u koji po želji možete dodati i neko začinsko bilje ili pak sušeni začin.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap