Zbogom JMBG-u: Prestalo određivanje matičnih brojeva, ali oni će se koristiti u pojedinim slučajevima

Milan Dalmacija
18. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Od 1. siječnja prestalo je određivanje jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG). No, time ta oznaka nije izašla iz upotrebe, jer se još uvijek može koristiti u pojedinim slučajevima, ali i za koordinaciju podataka između državnih registara.

osobna iskaznica

Foto: Dnevnik.hr

Hrvatski je sabor raspravio konačni prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju. Naime, taj je zakon prestao važiti 1. siječnja, što znači da je tada prestalo određivanje matičnih brojeva građana. No, to ne znači da će JMBG-ovi prestati postojati.

– Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Naime, osobi koja je preminula prije 31. prosinca 2008. godine, odnosno osobe koje su nestale/stradale tijekom Domovinskog rata ili članovi obitelji stradalnika iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja, stoji objašnjenju Zakona.

JMBG je u Hrvatskoj uveden 1976. godine, a tada se građanima dodjeljivao po mjestu stanovanja. Kasnije je dodjela vršena po mjestu rođenja, prenosi Index. U 13 znamenki JMBG-a su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i spol. Tako prvih sedam znamenki označava datum rođenja osobe, sljedeće dvije predstavljaju oznaku regije rođenja, tri znamenke označavaju spol i redni broj, a posljednja znamenka je kontrolni broj.

Ali, 2009. godine uveden je osobni identifikacijski broj (OIB), koji mijenja JMBG. U prijelaznom razdoblju koje je trajalo do Nove godine, oba su broja bila u uporabi. Doduše, JMBG se i dalje koristi za koordinaciju podataka između državnih registara.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap