Zbog rata u Ukrajini izgledna su nova poskupljenja

Josip Mihaljević
25. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Invazija Rusije na Ukrajinu protresla je ionako već potresena svjetska tržišta pa bi nas u skoroj budućnosti mogao očekivati novi val poskupljenja. Rusi su već zaprijetili Europi da ćemo plaćati brutalno skup plin, a dvije zaraćene zemlje najveći su izvoznik pšenice na globalno tržište pa su i osnovne životne namirnice poput kruha u riziku od poskupljenja.

psenica

Foto: Unsplash

Rusija je u ranim jutarnjim satima izvršila invaziju na Ukrajinu, a situacija kojoj svjedočimo zadnjih nekoliko mjeseci eskalirala je do rata. Ionako već poljuljana svjetska tržišta doživjela su novi šok pa se već nagađa o mogućim poskupljenjima. Novi val poskupljenja dodatno bi mogao uvećati cijene namirnica i sirovina koje su u protekle dvije godine već snažno rasle, a to već možemo vidjeti na primjeru plina i pšenice.

Rusija i Ukrajina, dvije zaraćene države, poznate su po izvozu pšenice. Zajedno proizvode gotovo trećinu svjetske potrebe za pšenicom. Kako su tržišta reagirala na događaje u Rusiji? Cijena pšenice polako raste od sredine 2019. godine da bi u ovom tjednu cijena porasla na razine koje nismo vidjeli od 2012. godine. Sve to bi moglo utjecati na čitav sektor namirnica jer se radi o globalno najvažnijoj zrnatoj biljci za ljudsku prehranu. Pšenica je na

I dok je moskovska burza posljednjih dana snažno potonula, bivši predsjednik i premijer Rusije Dimitri Medvedev već je zaprijetio Europi s brutalno visokom cijenama plina. Budući da je zbog sukoba stopiran i projekt Sjevernog toka 2 (važnog plinovoda za Rusiju i Europu) budućnost europskih cijena plina je također pod upitnikom. Cijena plina i nafte (koja je posljednjih dana imala manje oscilacije) važne su za ekonomiju jer diktiraju dotok novca u druge sektore.

U svakom slučaju, svjetska tržišta su danas signalizirala da rat u Ukrajini izvjesno donosi i daljnja poskupljenja u 2022. godini.

Zbog rata u Ukrajini izgledna su nova poskupljenja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap