Zbog izgradnje hidroelektrane potopit će cijelo selo u kojem žive siromašni umirovljenici!

Josip Mihaljević
19. listopada 2020.
Novosti
A- A+

U Lici je započela realizacija dva projekta vrijedna čak 3,4 milijarde kuna. Gradit će se dvije nove hidroelektrane, no morat će potopiti selo Gornji Kosinj u kojem uglavnom žive umirovljenici s poljoprivrednim mirovinama ispod tisuću kuna!

akumulacija kosinj

Foto: hep.hr

U Lici su počeli radovi na jednom od većih projekata u modernoj Hrvatskoj, gradit će se dvije hidroelektrane vrijedne čak 3,4 milijarde kuna, piše Vecernji.hr.

“Žrtva” ovog projekta bit će selo Gornji Kosinj u kojem živi 90-ak građana, mahom umirovljenika s poljoprivrednim mirovinama od 800 kuna. Selo bi za potrebe nove hidroelektrane trebalo biti posve potopljeno, a HEP već gradi stambenu zgradu u Perušiću gdje će mještani Kosinja biti premješteni.

Riješit će se problem poplava, ali moraju premjestiti ljude

Stanovnicima ovaj projekt ne predstavlja veliku novost budući da se o gradnji hidroelektrane u njihovom mjestu priča već 60 godina.

Unatoč njihovoj skepsi, čelni ljudi iz HEP-a kažu da sada nema nazad. Hidroenergetski sustav Kosinj i Senj 2 podrazumijeva izgradnju novih tunela, cesta, potapanje sela, isplatu odštete svim mještanima, gradnju stambene zgrade, ali i zbrinjavanje svih kulturnih i drugih dobara s područja koje se planira potopiti – radi se o lokalnoj crkvi i pet groblja.

Blago njima: Općina prima zahtjeve za isplatu pomoći umirovljenicima i do 1.000 kuna!

“Ovaj je mjesec otvoreno drugo gradilište; gradnja stambene zgrade u Perušiću s 28 stanova u kojoj će HEP osigurati smještaj socijalno ugroženih stanovnika bez imovine koji će se zbog buduće akumulacije iseliti iz nekretnina u kojima žive”, kažu iz HEP-a za Večernji list.

Umjetno jezero i infrastruktura trebala bi riješiti dugogodišnji problem poplava koje rijeke Lika i Gacka izazivaju na tom području

Isplata i kupnja nove nekretnine ili doživotno korištenje novog stana

Mihael Kurteš, zamjenik načelnika Općine Perušić, pojasnio je što će se dogoditi s mještanima čije selo ide pod vodu:

U starim opancima po snijegu s jednom pločicom do škole putovali kilometrima

“Najbitnije nam je izići u susret mještanima koji su sve te godine bili u mnogočemu sputavani, bili su oštećeni na sve moguće načine, pa ih se puno i odselilo. Nekad je tu bilo 7000 stanovnika, a sada cijeli Kosinj nema tisuću mještana. Zato im želimo pomoći da to preseljenje bude što bezbolnije i da im omogućimo da dobiju što žele”, kazao je Kurteš.

Omogućit će se isplata i kupnja nove nekretnine, ali socijalno ugroženi moći će dobiti stan u zgradi koja se gradi u Perušiću.

“U Gornjem Kosinju ima puno starijeg stanovništva koji žive od poljoprivredne mirovine koja iznosi 800 kuna mjesečno. Njima se može dati stan na korištenje do kraja života, da budu zbrinuti i da imaju rentu. Živjeli bi u Perušiću u blizini liječnika, trgovina i sve bi im bilo dostupno i blizu”, dodao je Kurteš.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap