Zavirite u ‘Mirovinski vodič za građane’: Sve o mirovinama na jednom mjestu

Josip Mihaljević
4. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je poveću brošuru za građane u kojoj na razumljiv način prikazuju kako funkcionira sustav mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj. Sadržaj je koristan i za trenutačne i za buduće umirovljenike, a najzanimljivije stvari u brošuri su opisane i u životnim primjerima.

vodic mirovina

Foto: Unsplash

Mirovinski sustav možda vam je tijekom većine života djelovao zanimljivo i komplicirano, ali interes za njime prirodno raste kako se približava dob za odlazak u mirovinu. Sustav mirovinskog osiguranja jedna je od najvažnijih javnih politika neke države i direktno utječe na sudbinu preko milijun ljudi u našoj zemlji. Osnove vrlo vjerojatno znate – tijekom života plaćate doprinose da bi odlaskom u mirovinu dobili zajamčene mjesečne prihode do kraja života.

starija zena
Marija (63) ima 40 godina radnog staža i plaću 7.056 kuna: Evo izračuna mirovine

No, kako se kaže, “vrag je u detaljima”, pa je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio zgodan mirovinski vodič za građane u kojem možete pronaći odgovore na većinu pitanja koja imate o mirovini. Na sedamdesetak stranica HZMO se raspisao o samoj strukturi mirovinskog sustava, ostvarivanju prava iz mirovinskog osiguranja, različitostima između tri mirovinska stupa, oporezivanju mirovina, mogućnostima rada uz mirovinu i koracima koje je potrebno donijeti kada podnosite zahtjev za mirovinu.

Velik plus vodiča, kojeg možete preuzeti OVDJE, što su se u objašnjavanju različitih prava ili uvjeta poslužili primjerima s kojima se čovjek može poistovjetiti pa se ovaj vodič čita puno lakše nego, recimo, Zakon o mirovinskom osiguranju.

“Podaci predstavljeni u Vodiči uopćeni su i ne obrađuju specifične okolnosti osiguranika. Međutim, prikazanu su načini izračuna mirovine za različite vrste mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti (I. stup mirovinskog osiguranja).

Želja nam je da ovaj Vodič bude koristan i osiguranicima, sadašnjim i budućim umirovljenicima, kao mladima koji ulaze na tržište rada, a samim time postaju dio mirovinskog sustava”, poručuju iz HZMO-a.

Copy link
Powered by Social Snap