Žarko Potočnjak na 75. rođendan odlučio napustiti glumu: “Ne želim više imati posla s time”

Josip Mihaljević
5. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Proslavljeni hrvatski glumac Žarko Potočnjak objavio je kako se oprašta od svijeta glume, a vijest je obznanio na svoj 75. rođendan u srijedu. Kaže da odlazi zbog situacije u kojoj su se našli kazalište i film.

Žarko Potočnjak (Privatna arhiva)

Slavni kazališni, televizijski i filmski glumac Žarko Potočnjak oprašta se od glume nakon karijere koja se proteže pet dugih desetljeća, piše vecernji.hr. Odluku je objavio na svoj 75. rođendan kojeg je proslavio u srijedu.

U medijima se pojavila informacija da Potočnjak odlazi, dijelom zbog ljutnje na mlađe kolege, no on kaže da su to pogrešne interpretacije:

“Ne odlazim zbog mlađih generacija, već jednostavno zbog situacije u kojoj su se našli kazalište i film. U njima je uvijek bio neki kaos i teško se postizao kakav rezultat, a sada u ovoj pandemiji to je takvo rasulo da ne vjerujem da će se u idućih četiri-pet godina išta poboljšati i zato ne želim više imati posla s time. Radije ću doma čitati knjige”, kazao je za Večernji list.

“Mladi glumci ne rade ništa osim što kukaju”

Žalosti ga što je pandemija pogodila njegov sektor i što mladi glumci ispaštaju. Smatra da bi trebalo nešto napraviti, kao što su ranije generacije glumaca pokrenuli kazališnu družinu Histrion, ali ne vidi da mlađi kolege “guraju”:

“Mladi glumci moraju pronaći neki svoj način, a ne rade ništa osim što kukaju”, smatra Potočnjak.

Smatra da je kazalište u kvaliteti prepolovljeno:

Pričali smo sa Žarkom Potočnjakom: "Dvije mirovine dovoljne su za režije, benzin i hranu"

“Pogledajte samo te sapunice i što se sve piše o glumcima. To ne sliči ni na što. Nema tu više gušta. Neki bi mogli reći da samo kukam, ali jednostavno mislim da je kazalište u kvaliteti barem prepolovljeno. U glumi smo trenutačno na jednoj četvrtini onoga što su nekada radili veliki hrvatski glumci”, kazao je Potočnjak.

“Nekada sam za seriju mogao kupiti kuću, a sada ni dva kvadrata”

Od “zlatnog doba” glume do danas promijenio se i financijski aspekt, pa mnogi glumci za relativno nisku plaću prihvaćaju uloge. U “mrskim” sapunicama okušao se i Potočnjak u seriji Nove TV “Najbolje godine”:

“Snimio sam samo jednu sapunicu i imao dvostruko veći honorar od svih drugih, ali to mi je bio džeparac. Nekada sam za seriju mogao kupiti kuću, a sada ne mogu ni dva kvadrata. To nije novac, i smiješno je kad netko kaže da se to radi zbog novca. Odi cijepati drva i jednako ćeš zaraditi”, oštar je Potočnjak.

Barem zna što će raditi u mirovini

U mirovini mu neće biti dosadno – ima stolarsku radionicu i voli raditi modele brodova. Tu su i unuci, za sada ima jednoga ali i drugi je na putu.

Nada se da će korona što prije otići jer ima problema s plućima:

Pero Juričić: "O mirovini se treba razmišljati unaprijed i stavljati dio primanja sa strane"

“Bojim se jako, plućni sam bolesnik i prije 20 godina operirali su mi pluća. Moram se jako paziti i svaki izlazak iz kuće mi je strašan. Ne možete ni zamisliti kako se osjećam, ali živim i radim dalje”, kaže Potočnjak.

U mirovini će prenositi znanje na mlađe generacije i to putem predavanja na sveučilištu Libertas gdje drži scenski govor. Za kraj ima i poruku za ljude iz njegove branše:

“Neka se pokrenu i nešto rade. Ne mogu im dati drugi savjet, morao bih biti u njihovoj koži, no nešto moraju smisliti, nešto se u njima mora rađati. A ne vidim da pripremaju neke velike i značajne projekte. Ne vidim ništa. Čekaju dvije-tri sapunice i to je to. To je danas život glumca, a mene to ne zanima pa onda idem lijepo stolariti”, zaključuje sada umirovljeni glumac Žarko Potočnjak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap