Zarada na bogatim penzićima: Investitori počeli ulagati u “luksuzne” domove za starije

Josip Mihaljević
21. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Populacija svijeta ubrzano stari i to se neće promijeniti u skorašnje vrijeme. Kako su domovi za starije i dalje za većinu populacije ili nedostupni ili nepopularni, investitori su počeli graditi luksuzne domove za starije i računaju da isplatiti investiciju jednom kada trenutačni bogataši odu u mirovinu.

ardor gardens

Foto: Dom za starije ‘Ardor Gardens’ u Kini | lendlease.com

Od starenja nitko ne može pobjeći pa tako ni bogataši. Nadolazeći “val” starenja populacije ne može se izbjeći, a investitori već trljaju ruke i pronalaze način kako zaraditi na današnjim bogatašima jednom kada odu u mirovinu.

Jedan od bogatih umirovljenika je i William Tang iz Kine koji je odlučio svoj stan u centru Šangaja zamijeniti s dvosobnim apartmanom u predgrađu u sklopu golemog i luksuznog doma za starije, piše bloomberg.com. Unaprijed je iskeširao 220.000 dolara (1,4 milijuna kuna) za korištenje apartmana u sljedećih 15 godina. Mjesečna računica kaže da to i nije nekakav golem trošak, doći će ga oko tisuću eura, a takve cijene postoje i u privatnim domovima u Hrvatskoj koje možda i ne prate kineski luksuz.

atria
Pogledajte kako izgleda top 5 najekskluzivnijih domova za starije na svijetu

“Ovo je više kao luksuzno odmaralište”, kazao je Tang novinarima nakon što je upoznao svoj budući životni prostor. Unutrašnji bazen, sobe za vježbanje, vinski podrum i sve ostalo što imaju luksuzni hoteli uz jednu važnu značajku koja krasi domove za starije – osigurana 24-satna skrb.

Kineski pa i međunarodni investitori sve su spremniji “okladiti” se da će u budućnosti ovakvi domovi postati tražena roba na tržištu. Novac se za sada slijeva u Kinu jer će njih starenje stanovništva pogoditi na unikatan način – tek nedavno liberalizirana politika jednog djeteta kuca na vrata i dolazi na naplatu.

Ovaj kompleks težak 280 milijuna dolara izgradila je nekretninska firma iz Sydneya Lendlease:

“Tržište nekretnina će vjerojatno biti potpuno drugačije već za 10 godina. Ako čekate deset godina da kupite zemljište, učite posao i izgradite tim ljudi koji taj posao može raditi, onda ste vjerojatno već prokockali priliku da rano uđete u sektor”, poručio je Lendleasov kineski predstavnik Ding Hui.

Investitori i tvrtke koji danas ulažu u luksuzan život bogatih umirovljenika su trenutačno u minusu, ali očekuju da će im se investicije itekako isplatiti. Računaju i na podršku država kojima će briga o starijima postati velik izazov i koju će itekako morati početi rješavati.

Zarada na bogatim penzićima: Investitori počeli ulagati u “luksuzne” domove za starije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap