Zagorski umirovljenici traže nadzor u svim privatnim domovima za starije!

Jasmina Grgurić Zanze
16. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Zgroženi tragedijom u kojoj je živote izgubilo šestero korisnika obiteljskog doma za starije osobe “Zelena oaza” u Andraševcu, članovi udruge umirovljenika “Zlatar” obratili su se krapinsko-zagorskom županu Željku Kolaru. Od njega traže da Županija provede nadzor u svim privatnim domovima za smještaj starijih i nemoćnih osoba na području Zagorja te da o rezultatima obavijesti javnost.

pozar

Ilegalni objekt doma u kojem je izgorjelo šestero starijih i nemoćnih osoba Foto: Youtube screenshot

Članovi Udruge umirovljenika Zlatar na sjednici Izvršnog odbora odali su počast svojim sugrađanima, preminulim korisnicima Obiteljskog doma u Andraševcu. Udruga koja okuplja umirovljenike sa zagorskog područja Zlatara te susjednih općina Lobor i Mače zgrožena je tragedijom. Kako je ona prouzročena ljudskim faktorom i društvenom nebrigom, krapinsko- zagorskom županu Željku Kolaru uputili su zahtjev.

Od Županije traže da pokrene nadzor u svim privatnim domovima za starije i nemoćne u Zagorju, na način da se odredi vrijeme provedbe nadzora te da se o rezultatima nadzora putem konferencije za medije obavijesti javnost.

Izgorjeli u preuređenoj šupi bez dozvole: Što rade državne inspekcije?

“Članovi Udruge umirovljenika Zlatar zgroženi su tragedijom u Andraševcu, koja kazuje koliko i kako država skrbi o građanima treće životne dobi, koji su na marginama društva. Privatni domovi za starije i nemoćne osobe djeluju bez ikakva nadzora. Prenapučeni su i s razlogom što skrbnici nemaju kamo smjestiti svoje najmilije u starosti, čija svakodnevica zahtijeva cjelodnevnu pažnju i skrb, pa pristaju na sve. Država ne gradi nove domove, odnosno, ako ih i gradi, mogućnosti smještaja u velikom su raskoraku s prosječnim mirovinama hrvatskih umirovljenika i mnogima stoga nedostupni” – kazali su iz Udruge umirovljenika Zlatar, piše Zagorje International.

U nastavku svog zahtjeva Županiji traže da kod nadležnih inspekcija i drugih službi pokrenu nadzor svih privatnih domova za starije na području Krapinsko – zagorske županije, odrede rok, a o utvrđenome putem konferencije za medije informiraju javnost.

“Pri tome svakako analizirati potpisane ugovore o smještaju i provjeriti kako se praktično primjenjuju njegove odredbe”– stoji u zahtjevu koji potpisuju predsjednik Udruge Željko Slunjski i članovi Izvršnog odbora.

Zagorski umirovljenici traže nadzor u svim privatnim domovima za starije!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap