Za manje od mjesec dana kreće popis stanovništva: “Popisivači će obići sve adrese”

Josip Mihaljević
18. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku poručuje kako je pred nama najveći i najzahtjevniji popis stanovništva. Prva faza samopopisivanja počinje za manje od mjesec dana, ali popisivači će i dalje morati obići sve adrese u Hrvatskoj.

popis

Foto: Unsplash

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković gostovala je u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’ i kazala je kako je pred DZS-om najveći i najzahtjevniji proces, a to je popis stanovništva.

Prva službena faza počinje već 13. rujna i trajat će do 26. rujna. U toj fazi građani mogu sami ispuniti podatke jer se radi o fazi samopotpisivanja.

“Potrebno je samo da su građani registrirani u sustav e-građani, bram jedanput da su se registrirali, prema sadašnjim podacima za sada ih se registriralo preko 1.400.000, preostala su još tri tjedna te ovim putem pozivamo sve građane da se registriraju ako to još nisu učinili, kako bismo mogli pristupiti samopotpisivanju”, kazala je Brković.

Dovoljno će biti da samo jedan član kućanstva ima pristup sustavu e-građani i on će tada moći popisati i sebe i članove svojeg kućanstva.

Unatoč samopopisivanju, obilazit će se sve adrese

No, klasičan način je i dalje na snazi. Čak i ako se ljudi samopopišu, popisivači će obići sve adrese u Hrvatskoj. Pokucat će na vrata i uzeti šifru koju će građani dobiti nakon što se u sustavu e-građani samopopišu.

Svi prikupljeni podaci iz popisa stanovništva su sigurni, poručila je Brković:

Demografi: Broj stanovnika Hrvatske je pao ispod četiri milijuna, ali to nije najgore...

“Svi podaci koje mi prikupljamo su službena tajna te ti podaci ne mogu izaći iz Zavoda u pojedinačnom obliku. Dakle, svi podaci koje mi objavljujemo su agregirani”, kazala je.

Kada se podaci obrade, doznat ćemo prostoran raspored stanovništva prema demografskim, ekonomskim, socijalnim i migracijskim karakteristikama. Morat će se odgovoriti na svako pitanje iz upitnika.

Nakon toga, podaci se šalju u krovnu europsku statističku organizaciju Eurostat kako bi se napravila međunarodna usporedba.

Prema zadnjim procjenama DZS-a, u Hrvatskoj ej bilo oko 4,036.000 stanovnika, iako su brojni demografi ranije tvrdili da nas je već danas manje od četiri milijuna.

 

Za manje od mjesec dana kreće popis stanovništva: “Popisivači će obići sve adrese”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap