Za imena ulica predlažu nova lica: Četiri poznate glumice i primadona trebale bi dobiti svoju ulicu u Zagrebu

Milan Dalmacija
11. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Vijeće zagrebačke gradske četvrti Črnomerec podnijelo je prijedlog za preimenovanje četiriju ulica. Umjesto muškaraca povezanih s režimom NDH, ulice bi trebale nositi imena po istaknutim hrvatskim glumicama. No, zadnju riječ ima Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Mia Oremović, Božena Begović, Božena Kraljeva, Eliza Gerner, Sidonija Erdödy Rubido | Foto: Screenshot/YouTube

Iako Grad Zagreb broji više od 5.000 ulica, nekoliko desetaka trgova, parkova, prilaza i stuba, rijetke su nazvane po ženama. Među imenima ulica kriju se drugi gradovi, države, otoci, važne ličnosti iz zemlje i svijeta ili jednostavno povijesni nazivi pojedinih njegovih dijelova. S vremena na vrijeme se dopusti i preimenovanje pojedine ulice ili trga, što mahom biva kontroverzno.

Ovoga puta su se u Gradskoj četvrti Črnomerec odlučili istovremeno promijeniti imena u četiri ulice. Donijeli su zaključak na svojoj sjednici te prijedloge poslali Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine. Tako bi umjesto esejista, novinara i dužnosnika NDH Franje Nevistića, novinara i političara u NDH Ivana Oršanića, pjesnika i emigranta Srećka Karamana i pjesnika Branka Klarića, svoje ulice trebale dobiti istaknute hrvatske glumice.

Vijeće GČ Črnomerec predlaže da se ulice nazovu po Miji Oremović, glumici najpoznatijoj po ulozi Mine u filmu “Tko pjeva zlo ne misli”, Boženi Begović, kazališnoj glumici, književnici, prevoditeljici, ali i prvoj spikerici Radio Zagreba, Boženi Kraljevoj, kazališnoj i filmskoj glumici poznatoj po ulogama u filmovima “Posljednji Stipančići” i “Bombaški proces” te serijama “Nepokoreni grad” i “Veliki i mali”, zatim po Elizi Gerner, kazališnoj i filmskoj glumici, supruzi Tita Strozzija te po Sidoniji Erdödy Rubido, prvoj hrvatskoj opernoj primadoni, koja je prije desetak dana dobila svoj park u Kumrovcu.

Naravno, prijedlog preimenovanja ulica ne znači da će se preimenovanja zaista i dogoditi. O svemu na kraju odlučuje već spomenuti Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, koji može prihvatiti ili odbiti prijedlog, ali i delegirati neko drugo ime za spomenute ulice.

https://www.facebook.com/crnomerecjeNAS/posts/pfbid02Abhz51JraAG9a5KXteJFBs74tQn6cFGKoZc24tFodEM7Fgt1R4oQLVcY6EgmjTKal?__cft__[0]=AZXe_Vfo8DTdw5UEY_hNsExeGxAtmVMeeJTvud2CU2py27RtTC-qTxudAu_vxL0QvwyNlpXbRZ_4KUgY4NZy-OikKNNVoP5sZ9PAsDc6N3UwKbV7JkZayuSOEIbeg-bdB3ZprBYvC1YFbjvM5LvaZ9It&__tn__=%2CO%2CP-R

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap