Vremena se mijenjaju: Novo istraživanje kaže da starost počinje tek u ovoj godini!

Josip Mihaljević
15. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Starost, zapravo osjećaj starosti, duboko je subjektivan osjećaj. Postoje 90-godišnjaci koji se osjećaju mlađima od 60-godišnjaka, iako je biologija utabala cestu na način da je najčešće suprotno. Zapadni svijet očekuje poprilično velik demografski pomak prema starijem stanovništvu, a tako se mijenja i sama definicija starosti. Evo što su istraživači na temelju današnjih umirovljenika zaključili o starosti.

umirovljenici

Foto: Unsplash

Ako je vjerovati istraživanju kojeg je provela britanska organizacija Treasure Trails, današnji moderni umirovljenici kažu da starost počinje tek sa 76 godina. Današnji bake i djedovi u prosjeku kažu da se osjećaju 12 godina mlađe.

Čak trećina ispitanika (38 posto) ih inzistira da je starost rezervirana tek za one preko 80 godina, a gotovo polovica ih zaključuje da se u ovom trenutku osjećaju mlađe nego njihovi roditelji kada su imali isto godina, piše metro.co.uk.

Vjerojatno ste čuli izraze poput “30-e su nove 20-e”, a ispitani umirovljenici idu toliko daleko da tvrde da su 60-e nove 40-e godine, a mnogi dodaju da imaju više životne energije od vlastite djece. Brojni umirovljenici koji su sudjelovali u anketi kažu da živahnost crpe iz druženja s unucima. Dvije trećine ih u slobodno vrijeme rješava križaljke i mozgalice pa vjeruju da im takve aktivnosti pomlađuju mozak, ili barem odgađaju starenje.

Velik faktor kod procjene starosti mora biti i fizička aktivnost. Neki imaju sreće pa se tijekom života nisu istrošili, a samo 28 posto starijih od 60 ih redovito vježba, barem tri puta tjedno.

umirovljenici
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap