Vraća se dokup mirovina? Ministar demantira navode, a u službenom prijedlogu sasvim druga priča

Josip Mihaljević
5. listopada 2018.
Novosti
A- A+

 Večernji list je prije dva dana objavio vijest kako država planira vratiti famozni dokup mirovine. Zadnji put kada je poslodavcima bio omogućeno dokupljivanje mirovinskog staža svojim radnicima – tvrtke su u kratkom roku poslale u mirovinu više od 50 tisuća pedesetogodišnjih radnika.

Snimak zaslona: N1

Javno savjetovanje mirovinske reforme počelo je krajem rujna, a čini se da je u prijedlogu Zakona nabacano sve i svašta. I ono što planiraju provesti u reformi, i ono što će izbaciti.

Najbolji primjer toga je famozni dokup mirovine koji je bio poguban i za državne financije, ali i za radnike koji su poslani u prijevremenu mirovinu, piše vecernji.hr.

Naime, oni su u dokumentu Savjetovanje o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje, pronašli dovoljno dokaza da bi mogli reći kako država ponovno planira uvesti dokup mirovina.

Dakle, više od deset dana nakon što je reforma mirovinskog sustava u javnoj raspravi, pronađen je taj detalj. Istog dana, ministar Marko Pavić demantirao je te navode na ne posve jasan način:

“Država svakako ne ulazi u taj posao. Intencija osnivanja mirovinskog osiguravajućeg društva pod Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje je isplata mirovina iz 2. stupa. U zakonskom prijedlogu bila je to samo jedna od navedenih mogućnosti, ali u konačnom prijedlogu je neće biti”, kazao je za 24sata.

Zašto bi se u prijedlogu Zakona našla i takva mogućnost, ukoliko na nju ne računaju, ne znamo. Ipak, na stranicama Ministarstva rada i mirovinskog sustava i dalje stoji otvorena mogućnost da država može krenuti u posao s dokupom mirovina:

dokup mirovine

Foto: Dokup mirovine | Savjetovanje o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap