Vlasnica doma za starije (77) pod istragom zbog krađe čak 11 milijuna kuna

Josip Mihaljević
31. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu istražuje 77-godišnju hrvatsku državljanku, inače vlasnicu dva doma za starije, zbog sumnje na počinjenje tri kaznena djela. Protuzakonito si je isplaćivala i do 133 tisuće kuna mjesečno.

Foto: Pexels

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je 29. prosinca rješenje o provođenju istrage protiv 77-godišnje hrvatske državljanke zbog osnovane sumnje na počinjenje tri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Sumnjaju da je gospođa od početka 2010. godine do kraja 2018. godine, kao osnivačica dva doma za starije u Varaždinu, isplaćivala sebi naknade za rad kao predsjednici upravnih vijeća ustanova i drugim osobama kao članicama upravnih vijeća, iako ustanove nisu uopće raspolagale novcem za takve isplate, već je isplaćivala naknade iz sredstava koje su se ustanovama uplaćivala iz proračuna RH na temelju subvencija, odnosno ugovora o smještaju korisnika. Takva sredstva su strogo namjenska i bilo ih je dopušteno koristiti isključivo za potrebe smještaja korisnika.

Postoji osnovana sumnja da si je isplaćivala i do 133 tisuće kuna mjesečno, a članicama upravnih vijeća do 15 tisuća kuna mjesečno, čime je u inkriminiranom razdoblju prouzročila 11 milijuna kuna troška.

Također, postoji osnovana sumnja da si je okrivljenica tijekom 2010. i 2011. godine, kao osnivačica i predsjednica upravnog vijeća treće ustanove, nepripadno isplatila dobit ostvarenu radom ustanove u iznosu većem od 520 tisuća kuna, iako se prema odredbama Zakona o ustanovama, dobit ustanove smije upotrijebiti isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti te ustanove.

Vlasnica doma za starije (77) pod istragom zbog krađe čak 11 milijuna kuna
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap