Vlada raspisala lokalne izbore, na birališta izlazimo za malo više od mjesec dana

Josip Mihaljević
14. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Vlada RH je na popodnevnoj sjednici raspisala lokalne izbore. Oni će se održati u nedjelju 16. svibnja, a drugi krug će se održati na Dan državnosti 30. svibnja.

izbori2 glasanje

Foto: Youtube screenshot

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će prvi krug lokalnih izbora biti u nedjelju 16. svibnja. Predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani birat će u 576 jedinica – toliko imamo općina, gradova i županija, a građani će birati vijeća i skupštine, te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike, piše Index.hr.

Za potrebe izbora morat će se organizirati čak 1152 vrste listića, a treba dodati još 70-ak listića za zamjenike iz redova nacionalnih manjina.

Hrvati su već jednom bili na “pandemijskim” izborima ljetos, ali tada su brojke bile daleko manje od današnjih. U svibnju će se izbori ponovno prilagoditi epidemijskim mjerama, a morat će se i omogućiti glasovanje na Banovini. Tamo je izvan funkcije 25 biračkih mjesta, a prije izbora će se postaviti šatori u kojima će se obavljati glasanje.

Drugi krug, tamo gdje bude bilo potrebno, održat će se 30. svbinja na Dan državnosti. U drugi krug ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova iz prvog kruga.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap