Vlada potvrdila: Manja penalizacija svima koji su u mirovinu otišli ove godine!

Jasmina Grgurić Zanze
17. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Novi Zakon o mirovinskom osiguranju startao je ove godine kao plod mirovinske reforme, no ni godinu dana kasnije svjedočimo njegovim izmjenama. Saborski zastupnici raspravljali su danas o prijedlozima proizašlim iz zahtjeva sindikalne referendumske inicijative “67 je previše”. Među njima je i niža penalizacija prijevremenog umirovljenja, 12 umjesto 18 posto za maksimalnih pet godina. Izmjene će s primjenom početi od 1. siječnja iduće godine, a kako građani koji su ove godine otišli u prijevremenu mirovinu ne bi ostali zaknuti, Vlada će i njima smanjiti penalizaciju, odnosno povećati mirovinu.

Josip Alardović

Josip Aladrović – ministar rada i mirovinskog sustava

Prijevremena mirovina dolazi s kaznom za raniji odlazak iz svijeta rada. No, ta kazna bila je drugačija prošle godine u odnosu na ovu, a bit će drugačija i iduće godine. Rezultat? Za oko 150 kuna manja mirovina tisućama umirovljenika (prema procjeni će ih do kraja godine biti oko 10.000) koji su se našli u vakuumu mirovinske reforme i njezinih aktualnih izmjena. Naime, građanima koji su ove godine otišli u mirovinu penalizacija je iznosila 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja, odnosno 18 posto za maksimalnih pet godina.

Vlada smanjuje penalizaciju i onima koji su već u prijevremenoj mirovini?

Ni godinu dana kasnije Zakon o mirovinskom osiguranju se mijenja zbog referendumskih zahtjeva pa će kažnjavanje od iduće godine biti manje, 0,2 posto mjesečno, odnosno 12 posto za maksimalnih pet godina. Riječ je o šest posto razlike, što na prosječan iznos mirovine od 2.500 kuna iznosi za mnoge nemalih 150 kuna.

Sve do jučer nagađalo se hoće li Vlada ispraviti nepravdu prema čitavoj jednog generaciji umirovljenika, HSU je već pripremio amandman s takvim zahtjevom, a stigla je konačno i službena potvrda da – hoće! Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava potvrdili su da će svi koji odlaze u prijevremenu mirovinu ove godine biti penalizirani s 0,2 posto, a ne 0,3 posto.

“Oni koji su otišli ove godine u prijevremenu mirovinu, dobit će nova rješenja s manjom penalizacijom. Nepravedno bi bilo da samo ta generacija bude kažnjena” – rekli su za 24 sata iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

 

 

Josip Alardović
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap