Vlada obnovila Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe

Josip Mihaljević
17. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Na 10. sjednici Vlade RH našao se i prijedlog sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Predstavnici umirovljenika i starijih osoba uskoro bi ponovno trebali održavati redovite sastanke o umirovljeničkim temama, a prva takva sjednica trebala bi se održati za dva tjedna.

jasna petrović

Foto: Jasna A. Petrović | mrms.hr

Vlada je danas na 10. sjednici izglasala prijedlog Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, savjetodavnog tijela koje pri Ministarstvu rada predlaže i diskutira o važnim umirovljeničkim pitanjima.

Državna tajnica Majda Burić objasnila je da je Nacionalno vijeće sastavljeno od predstavnika Vlade, predstavnika umirovljenika i starijih osoba koje raspravljaju o pitanjima iz područja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike te donosi zaključke i podnosi mišljenja Vladi.

Vijeće ima 12 predstavnika:

  • 4 predstavnika Vlade
  • 6 predstavnika umirovljenika i starijih osoba
  • 1 predstavnik HZMO-a
  • 1 predstavnik HZZO-a

Vlada je jednoglasno prihvatila zaključak o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike, a mi saznajemo da bi se prvi sastanak trebao održati početkom listopada. U prošlom sazivu, predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenika bila je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Vlada prihvatila izvješće o radu mirovinskih fondova

Kasnije je na dnevni red sjednice Vlade došlo izvješće o radu za četiri obvezna mirovinska fondova – Raiffeisen, Erste, AZ i PBZ Croatia osiguranje.

Fondovi su, inače, dužni jednom godišnje podnijeti izvještaj Hrvatskom saboru o radu mirovinskih fondova kojima upravljaju.

Ukupna neto mirovina na dan 31. prosinca 2019. iznosila je 112,6 milijardi kuna, a porasla je za 14,48 milijardi kuna u odnosu na prethodnu godinu, što je porast od 14,21 posto.

Vlada je dala pozitivno mišljenje o rada fondova te predložila Saboru da prihvati Izvještaj o radu, a detaljnija rasprava o radu fondova očekuje se u Saboru u narednom periodu.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap