Sve više groblja uvodi svjećomate, praktične automate za kupnju lampaša

Jasmina Grgurić Zanze
8. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Što kada dođete na groblje, a cvjećarnica ne radi? Sve više lokalnih komunalnih poduzeća nudi uslugu svijećomata – automata u kojem pomoću kovanica možete u svakom trenutku kupiti lampaš.

Svjećomat križevačke tvrtke Senta Foto: www.senta.hr

Automati za kupnju lampaša – svjećomati križevačke tvrtke Senta ovih su dana postavljeni na gradsko groblje u Križevcima. Praktične naprave krase već mnoga groblja u Hrvatskoj.

Prednost im je što su dostupni u vrijeme kada ne rade cvjećarnice, a lampaše nude u nekoliko cjenovnih razreda. No, nedostatak je što je potrebno kod sebe imati kovanice, kao i da su često na meti kradljivaca.

Da su na ideju postavljanja svjećomata došli upravo zato što cvjećarnica nije radila vikendom, kada mnogi građani posjećuju mjesta posljednjih počivališta svojih najmilijih, potvrdila je za Podravski list i upraviteljica tamošnjeg groblja, Marija Vragović.

Cvjećarna nije radila jer od prodaje lampiona nisu mogli pokriti troškove rada vikendom. Kako bi racionalizirali poslovanje, ali i građanima omogućili da se opskrbe lampašima u neradno vrijeme, došli su na ideju o svjećomatima.

Svjećomati nude tri vrste lampaša u tri cjenovna razreda, a plaćaju se kovanicama od po dvije i pet kuna. Uređaji bi trebali proraditi do kraja mjeseca. Za lampaš iz automata trebat će izdvojiti od pet do deset kuna.

Kako funkcionira ovaj uređaj, možete pogledati u videu:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap