[VIDEO] Tehnički muzej izradio maketu starog zagrebačkog tramvaja. Bit će novi suvenir?

Jasmina Grgurić
24. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Na dosta zgodnu ideju došao je inovativni zagrebački Tehnički muzej “Nikola Tesla”. Naime, ovih su dana predstavili maketu starog zagrebačkog tramvaja. Slagalica od kartona mogla bi, kako sami najavljuju, postati novi suvenir. Kako bi provjerili postoji li uopće interes građana za takvom ponudom, uz video makete na društvenim mrežama objavili su i anketu.

Pitanje glasi: Sviđa li vam se ovo kao suvenir? Trenutno, čak sto posto anketiranih odgovorilo je potvrdno.

Nova maketa zagrebačkog Tehničkog muzeja predstavlja zagrebački tramvaj M24 proizveden 1924. godine u radionicama Zagrebačkog električnog tramvaja. Od 1973. godine taj je model omiljenog javnog prijevoza eksponat Tehničkog muzeja s kojim se građani mogu voziti svake nedjelje u 9.30 sati s polaskom ispred Cibone.

Ovaj tip tramvaja izrađen je prema projektu Dragutina Mandla, a proizvodio se od 1924. godine do 1951. godine. U uporabi su bili još godinama, da bi konačno bili rashodovani 70-ih. Ono što je posebno zanimljivo jest da su bili prilagođeni za desnu vožnju koja je u Zagrebu stupila na snagu od 1. siječnja 1926. godine. Tramvaj se proizvodio kao dvosmjerni, s upravljačnicom sa svake strane, a 40-ih i 50-ih godina pregrađeni su u jednosmjerne.

U originalnom stanju sačuvana su dva primjerka, jedan kao turistički tramvaj, a drugi kao muzejski u vlasništvu zagrebačkog Tehničkog muzeja. Ne čudi stoga da je nastala ideja od ovog i dalje rado viđenog gosta na tračnicama napraviti suvenir kao podsjetnik na stara vremena.

 

 

[VIDEO] Tehnički muzej izradio maketu starog zagrebačkog tramvaja. Bit će novi suvenir?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap