Vaš broj javno je dostupan u imeniku? Evo kako riješiti tu situaciju

Alberta Požgaj
15. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Podaci osobe poput broja telefona, mobitela ili adrese javno su vidljivi na internetu čak i ako osoba nije svjesna da je pristala na to. Kolegica iz redakcije nedavno je imala problem s vidljivosti svog broja te je to odlučila riješiti.

screenshot: Imenik.hr

screenshot: Imenik.hr

Netko vas je nazvao, a vi nemate pojma kako je uopće došao do vašeg broja telefona? Naime, svi brojevi javno su dostupni na mrežnoj stranici Imenik.hr. koji funkcionira kao glavni imenik svih brojeva u Hrvatskoj. No, mnogima neželjenu situaciju zadiranja u privatnu životnu sferu, moguće je riješiti.

Obavijestite operatera

Svi brojevi koji su vidljivi na stranici Imenik.hr dobiveni su direktno od operatera. Stoga je za razriješavanje navedenog problema privatnosti potrebno kontaktirati operatera te izričito zatražiti brisanje broja kao javno vidljvog i dostupnog podatka iz baze imenika. Potrebno je nazvati službu za korisnike koja zatim mora aktivirati opciju, točnije dvije opcije “tajni broj” i “zabrana pretraživanja po broju”. Nakon traženja povlačenja broja iz Imenika, zahtjev se najčešće razriješi u roku od 48 sati.

„Operateri javno dostupnih telefonskih usluga moraju redovito obnavljati javni imenik svojih pretplatnika, osim pretplatnika koji su u pisanom obliku izričito zabranili unošenje svojih podataka u imenik, a koji mora biti javno dostupan svim korisnicima usluga u prikladnom elektroničkom obliku“, istaknuto je u Zakonu o elektroničkim komunikacijama.

Prema istom Zakonu samo fizičke osobe mogu ukloniti svoj broj telefona iz Imenika, dok pravne osobe tu pogodnost nemaju. No, pravne osobe mogu zatražiti sakrivanje određenih brojeva, navodi se na stranicama Imenik.hr.

Isto tako, Imenik.hr nije jedina internetska stranica gdje su osobni podaci osobe vidljivi. Postoji i imenik.tportal.hr od Hrvatskog telekoma.

Podnesite prijavu Agenciji za zaštitu podataka

U slučaju da je broj i dalje vidljiv, pravnik Tomislav Furčić, objašnjava kako dodatno razriješiti problem.

“Predlažem da pisanim putem zatražite očitovanje Vašeg operatera da Vam potvrdi da je Vaš broj tajan te nakon toga kontaktirajte navedeni imenik s traženjem da brišu Vaše podatke. U slučaju da Vašem zahtjevu ne bude udovoljeno možete podnijeti prijavu Agenciji za zaštitu osobnih podataka radi povrede prava na zaštitu Vaših osobnih podataka”, zaključuje Furčić za stranicu Zaštita osobnih podataka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap