Vajta i Duško Lokin primaju mizernu mirovinu: “To je ponižavajuće!”

Jasmina Grgurić Zanze
13. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Jedni od najpoznatijih pjevača s naših prostora, Seid Memić Vajta i Duško Lokin, otkrili su medijima koliku mirovinu primaju nakon više od 40 godina rada za koje su im uplaćivani doprinosi. Da nemaju ušteđevine i daljnjih angažmana, od toga iznosa ne bi danas mogli ni preživjeti.

Lokin i Vajta (Snimak zaslona/Youtube)

Danas zvijezda na pozornici, a sutra umirovljenik sa 1.300 kuna mirovine nakon 40 godina stvaralaštva i rada za koji su uplaćivani doprinosi. Upravo je takva sudbina glazbenika, među kojima su i popularni pjevači Seid Memić Vajta i Duško Lokin. 

Vajta (69) već je nekoliko godina u mirovini. Iako je doprinose uplaćivao 40 godina, mirovina koju je dobio iznosi 326 maraka, odnosno 1280 kuna. Isto toliko dobiva i 76-godišnji Duško Lokin.

“Ni sebe ni bilo koga drugoga ne mogu zamisliti da živi od 1.300 kuna mirovine. To nije uvredljivo, to je ponižavajuće – rekao je za 24 sata Lokin.

najgore naslovnice
Zub vremena je nemilosrdan: Pogledajte 10 najgorih naslovnica albuma iz Jugoslavije

U mirovini je od 2013. godine, a iznos ga nije pretjerano šokirao jer je već znao izračun njegovih kolega koji su već bili u mirovini pa je znao što ga čeka. Doprinose mu je uplaćivala država. Srećom, od ovog iznosa ne mora živjeti, jer i danas snima pjesme i spotove. U poslu uživa i više nego prije otkako je u mirovini, samo mu je tempo rada nešto sporiji. No, i štedio je, kaže, za stare dane od svojih honorara pa zahvaljujući tomu živi i kvalitetnije nego prije. Iako Lokinu na račun svakoga mjeseca sjeda samo 1.300 kuna, i dalje je bećar koji rado počasti i zavrti rundu pića.

Živi skromno, zadovoljan je, ali smatra da bi se mirovine svakako morale povisiti. Za razliku od Lokina, Vajta se previše ne zamara, putuje svijetom, a zapjeva još samo ponekad za sebe i društvo.

“Zamisli da snimam pjesmice u državi koja je treća po siromaštvu u svijetu. Ne mogu i nemam volje. Kad vidim da sve biramo po nacionalnosti, gadi mi se. Imam i previše pjesama i moj opus je jedinstven u toj galeriji BiH i jugoslavenske pop i rok muzike” – rekao je za 24 sata Vajta.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap