Uskrsnice umirovljenicima dijeli i jedan od najsiromašnijih gradova

Jasmina Grgurić Zanze
6. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Populizam ili socijalna osjetljivost? Kada je riječ o uskrsnicama, oboje. Brojni gradovi, općine i pokoja županija ne dijele ih samo umirovljenicima, koji zbog malenih mirovina i životne dobi spadaju u osjetljive kategorije, nego i nezaposlenima, djeci s posebnim potrebama, mladima, braniteljima… Iznosi su, složit će se mnogi, više nego simbolički, ali dobrodošli, što pokazuje i realna potreba za isplatom covid dodatka građanima, napose onim starijima, u krizi. Uskrsnice u predizbornoj godini dijeli i jedan od najsiromašnijih gradova u Hrvatskoj.

Foto: Unsplash

Nadolazeći lokalni izbori, ali i korona kriza, podebljali su malo ove godine popis gradova, općina i županija koji umirovljenicima, ali i ostalim osjetljivim kategorijama građana, dijele uskrsnice. Neki ih tako dijele prvi put, dok su drugi podignuli cenzuse pa i same iznose. Ipak, većina u proračunima novac nije osigurala, iako je prostora za to bilo.

Da visina proračuna nije mjerilo pokazuje primjer Hrvatske Kostajnice, jednog od najsiromašnijih gradova s budžetom od svega 18 milijuna kuna. S podjelom uskrsnica malo kasne, ali će je biti pa tako danas u poslovnicama FINA-e kreće isplata za umirovljenike.

Prema odluci donesenoj još sredinom ožujka, uskrsnice će dobiti svi oni s mirovinom do 2.500 kuna. Po 300 kuna dobit će umirovljenici s mirovinom do 1.500 kuna, po 200 oni s mirovinom do 2.000 kuna, a po 150 kuna oni čija mirovina ne prelazi 2.500 kuna.

Uskrsnice se mogu podići od danas do 16. travnja.

Njih dijeli i Biograd na moru, gdje visina naknade također ovisi o visini mirovine, a uskrsnicu će dobiti svi čija mirovina ne prelazi 4.000 kuna. Također, grad je za djecu s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju osigurao čak 3.000 kuna naknade za Uskrs. I jedni i drugi prijaviti se mogu do sredine mjeseca.

Popis više od 50 gradova koji dijele uskrsnice umirovljenicima možete pronaći OVDJE.

Copy link
Powered by Social Snap