Uskrsnice dijele i dvije županije, razloga za veselje najviše imaju Slavonci

Jasmina Grgurić Zanze
6. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Brojni umirovljeni Slavonci pitali su nas hoće li grad Osijek dodijeliti uskrsnice starijim građanima s nižom mirovinom. Odgovor na to pitanje je potvrdan, no to nije sve, jer novčanu čestitku u povodu Uskrsa dijeli i Osječko-baranjska županija. Umirovljenike će obradovati i Valpovo, ali i Međimurska županija, grad Trogir…

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

Dosadašnjem popisu od 20 gradova i općina koji dijele uskrsnice umirovljenicima pridružilo se još jedinica lokalne samouprave, među kojima su i županije. Pa krenimo redom, počevši od Slavonije.

Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić donio je odluku o isplati uskrsnica umirovljenicima s prebivalištem na području županije, a čija mirovina ne prelazi 1.200 kuna. Umirovljenici koji zadovoljavaju ova dva uvjeta dobit će 150 kuna na kućne adrese, za što je u proračunu osigurano milijun kuna.

Isplata će biti obavljena prema popisu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a pravo ostvaruju i građani koji nisu u evidenciji HZMO-a, ali primaju mirovinu do 1.200 kuna, za što trebaju podnijeti zahtjev.

Grad Osijek

Dobre vijesti umirovljenicima stižu i iz Osijeka koji će primiti uskrsnice podijeljene u tri kategorije, ovisno o visini primanja. Oni koji ostvaruju od 1.000 do 1.200 kuna dobit će 300 kuna, 250 kuna ide starijim građanima s mirovinom od 1.200 do 1.700 kuna, dok će 150 dobiti oni s od 1.700 do 2.000 kuna.

Osijek će uskrsnice dijeliti i socijalno ugroženim građanima, a za isplatu uskrsnica i božićnica ove će godine iz gradskog proračuna biti izdvojeno 3,2 milijuna kuna.

Valpovo

Uskrsnice u visini 150 kuna isplatit će i grad Valpovo. Uvjet je da umirovljenicima primanja ne prelaze 1.500 kuna, a u proračunu je u ove svrhe osigurano 100 tisuća kuna. Uskrsnice će tako biti isplaćene drugi put, nakon što je to prvi put učinjeno prošle godine.

“Smatramo da je svaka kuna našim sugrađanima dobrodošla te da ćemo na ovaj način pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija” – poručili su iz gradske uprave.

Našice

Uskrsnica za umirovljenike u Našicama iznosi 250 kuna, a primaju je oni s mirovinom do 1.500 kuna. Grad je za ovu vrstu pomoći osigurao u proračunu oko sto tisuća kuna.

Općina Lukač

Umirovljenici općine Lukač dobit će 200 kuna uskrsnice ako im mirovina ne prelazi 1.500 kuna.

Međimurska županija

Međimurska županija za isplatu novčane pomoći umirovljenicima u povodu blagdana Uskrsa osigurala je 750 tisuća kuna. Uskrsnicu će isplatiti umirovljenicima koji ostvaruju mjesečna primanja do 1.500 kuna.

Trogir

Grad Trogir ove je godine podigao cenzus za ostvarivanje prava na uskrsnicu sa 1.600 na 2.000 kuna mirovine. Oni s mirovinom do 1.000 kuna ostvaruju pravo na 400 kuna, 300 kuna dobit će građani s mirovinom do 1.500 kuna, dok je za treću kategoriju osigurano po 200 kuna.

Dubrovnik

Dodatak na mirovinu umirovljenicima s primanjima do 2.500 kuna isplaćuje i Dubrovnik. U proračunu je osigurano pola milijuna kuna, a pomoć je primilo 1.717 umirovljenika. Dodatak se isplaćuje dvaput godišnje i iznosi 400 kuna onima s primanjima do 2.000 kuna. Sto kuna manje dobivaju građani s do 200 kuna većom mirovinom, dok se 200 kuna dodatka (uskrsnice i božićnice) isplaćuje građanima čija mirovina iznosi od 2.200 do 2.500 kuna.

Različite oblike dodataka na mirovinu prima 3.500 korisnika, za što se u proračunu osigurava četiri milijuna kuna.

Ogulin

Ogulin daje 250 kuna, a ova pomoć razveselit će građane s mirovinom do 1.800 kuna ako su samci. Dvočlano kućanstvo koje živi od umirovljeničkih primanja do 2.200 kuna ima pravo na naknadu od 350 kuna.

Popis ostalih gradova i općina koje ove godine dijele uskrsnice umirovljenicima pogledajte ovdje, a kako je bilo pošle godine potražite na ovom linku.

Uskrsnice dijele i dvije županije, razloga za veselje najviše imaju Slavonci
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap