Upozorenje starijima: Izbjegavajte izlazak rano ujutro i noću!

Jasmina Grgurić Zanze
27. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Hladni sjeverni vjetar u Hrvatskoj ne popušta ni danas, što dodatno pojačava osjećaj hladnoće na već dovoljno hladnih 10 stupnjeva Celzijevih ispod ništice. Naredni dani donose smirivanje vjetra, ali za utorak i srijedu predviđene su temperature do čak -17 stupnjeva. Zima posebno ugrožava starije i kronično bolesne osobe, a na zaštitu od hladnoće iznova upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Starije osobe podložnije su negativnim zimskim utjecajima /Foto: Pixabay

Hladnoća može uzrokovati smrzotine koje najprije zahvaćaju nos, uške i prste. No, pravilnom zaštitom posljedice zime možete ublažiti i spriječiti.

Ne izlazite rano ujutro i noću

Starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti iz HZJZ-a preporučuju da ne izlaze u ranojutarnjim satima i noću kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama – kažu iz HZJZ.

U narednim nas danima očekuje i do -17 °C/Screenshot: DHMZ

Starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se, osim praćenja vremenske prognoze, preporučuje termostat u kući. Najniža temperatura prostora u kojem boravi starija osoba ne smije biti niža od 18 °C. Izbjegavati treba alkohol i kofein (ne više od dvije šalice dnevno) te valja piti tople napitke.

Budite u kontaktu sa starijima

Starije su osobe sklone oticanju nogu i trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. Također, zimi treba često biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona. Naime, za jakih hladnoća više se starijih osoba javlja liječnicima.

Kapa i rukavice obavezni su, kao i šal kojim je dobro prekriti usta kako bi se spriječilo izravno udisanje hladnog zraka. A kada je o obući riječ, ona treba biti udobna i topla, bez visokih peta koje umaraju baš kao i potpuno niska obuća.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap