Umro legendarni Matti Nykänen, najbolji skijaški skakač u povijesti

Josip Mihaljević
4. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Finski mediji javljaju kako je jutros u snu preminuo legendarni skijaški skakač Matti Nykänen. Svatko tko je imao televizor u 80-ima sigurno je čuo za Finca. Osim što je četiri puta osvajao Olimpijsko zlato, pet puta bio svjetski prvak i 14 puta prvak Finske – Matti je bio daleko poznat i zbog turbulentnog privatnog života.

matti nykanen

Foto: Matti Nykänen | Youtube screenshot

Legendarni skijaški skakač Matti Nykänen preminuo je danas ujutro u 55. godini života u snu, piše finski yle.fi.

Nykänen je postao poznat početkom 80-ih godina prošloga stoljeća kada se munjevitom brzinom probio u sam vrh skijaškog skakanja u dalj. Od 1981. do 1991. godine osvojio je jednu srebrnu i četiri zlatne Olimpijske medalje. Osim toga, devet puta je osvojo Svjetsko prvenstvo i ukupno 22 medalje u domaćem finskom natjecanju.

Nakon što bez većih problema rasturio na zimskim Olimpijskim igrama u Sarajevu, četiri godine kasnije u Calgaryju osvojio je sve tri zlatne medalje i postao sportska ikona. Ukupno je pet puta rušio svjetski rekord, više nego bilo koji skijaški skakač u povijesti.

Turbulentan privatni život

Neobičan i turbulentan privatni život slavnog skakača bio je samo gorivo za vatru za njegove sportske uspjehe. Još na vrhuncu karijere bio je poznat kao netko tko voli popiti čašicu više, a autodestrukcija se nastavila nakon sportske karijere.

Bacio se u glazbene vode, a njegova pjesma je neko vrijeme bila broj jedan na finskim radio stanicama. Ipak, s ostalim albumima nije imao tolike sreće i vrlo je brzo ostao bez novaca.

Jedno vrijeme je čak radio kao muški striper u finskom restoranu.

Nekoliko puta je bio u zatvoru; prvi puta(2004.) kada je bratića napao nožem jer je izgubio u lokalnoj igri gdje je cilj nekoga povući za kažiprst, a drugi put (2009.) kada je napao ženu, također nožem. Oba puta je išao u zatvor, ali je pušten ranije.

Unatoč problemim u privatnom životu, mnogi sportaši Nykänena smatraju najvećim skijaškim skakačem u povijesti i to zbog nezapamćene dominacije koja je trajala čitavo desetljeće.

Umro legendarni Matti Nykänen, najbolji skijaški skakač u povijesti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap