Umirovljeniku prijeti bankrot jer je optužio nogometni klub da su mu ukrali logo

Josip Mihaljević
25. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenik Peter Davies tvrdi da mu je engleski klub Wolverhampton Wanderers ukrao logo koji je on stvorio dok je još bio školarac. Tužio ih je, izgubio, a sada ima tjedan dana da podmiri sudske troškove u iznosu od 3,8 milijuna kuna.

umirovljenik logo

Foto: Davies je crtež napravio u 60-ima, a Wolwerhampton je sličan logo počeo koristiti 1979. godine | Twitter

Britanski umirovljenik u 70-im godinama Peter Davies našao se u golemim problemima. Do sljedećeg tjedna mora podmiriti sudske troškove u iznosu od 450.000 britanskih funti (oko 3,8 milijuna kuna) jer je izgubio tužbu protiv Wolverhampton Wanderersa, premijerligaškog kluba starog 142 godine.

Na gornjoj fotografiji vidite Daviesov crtež koji je nastao u 60-im godinama, dok je još bio školarac. U donjem desnom kutu možete vidjeti službeni logo Wolwerhampton Wanderersa koji se u ovakvom obliku koristi od 1979. godine.

Davies je od kluba zatražio odštetu, a čitav je slučaj prebačen na Visoki sud. Iako je dokazao da je crtež uistinu njegov, i da ga je čak prijavio na jedno umjetničko natjecanje, izgubio je parnicu. Nije mogao dokazati da su u klubu baš njegov rad uzeli kao inspiraciju za svoj logo, koji se u ovakvom obliku pojavljuje tek od 1979. godine.

Kreatori službenog logoa Wolwerhamtona Ian Jackson i Jonathan Russel (obojica umirovljenici), kazali su kako ne postoji teoretska šansa da su vidjeli rad školarca Daviesa i desetak godina kasnije ga iskoristili za stvaranje nove klupske značke.

S njima se složio i sudac koji je presudio u korist kluba, a umirovljeniku Daviesu ostavio račun za sudske troškove od 450.000 funti.