Umirovljenike cijepili, ali nisu im dali potvrde: “Ni papirić, kartončić – baš ništa!”

Jasmina Grgurić
7. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Korisnici domova za starije osobe bili su prvi na redu za cijepljenje protiv koronavirusa. Ipak, mnogi su morali čekati mjesecima kako bi došli na red, a kada su i došli, stvari nisu provedene kako treba. Naime, u jednom domu umirovljenici su dobili cjepivo, ali ne i potvrde pa dokaz nemaju.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa sastavni je dio toga postupka. Ipak, nju nisu dobili korisnici i zaposlenici jednog doma za starije koji su prvu dozu primili u ožujku, a drugu u travnju. No, papirića ili kartončića ni tada nije bilo. Iz Zavoda za javno zdravstvo za Novu TV nisu znali objasniti kako je došlo do ovakvog propusta.

Kako je moguće da se netko cijepi, a ne dobije potvrdu?

”Došli su iz Zagreba cijepiti nas početkom ožujka. Nismo dobili ama baš nikakvu potvrdu, papir, kartončić, baš ništa. Rekli su nam samo da je cjepivo Pfizerovo. Zaključili smo da potvrdu dobivamo nakon druge doze, a nju su nam došli dati 13. travnja”, kažu iz doma umirovljenika za Novu.

Skandalozni propust: Hvale se da su cijepili 300 građana, a korisnike domova preskočili!

Kada su nakon druge doze pitali gdje je dokaz o cijepljenju, zdravstveni djelatnici kazali su im da nisu ovlašteni za to te da si potvrdu sami skinu sa sustava e-Građani. No, sve i da je to moguće, ostaje pitanje kako bi to mogle obaviti starije i nemoćne osobe, od kojih su neke teško bolesne.

Ostaje pitanje kako da dokažu da su cijepljeni?

Kako je moguće da se netko cijepi, a ne dobije potvrdu, ne zna ni epidemiolog HZJZ-a, Bernard Kaić.

”Kao prvo, kada se nekoga cijepi, mora mu se dati neka vrsta potvrde o tome. Kao drugo, koliko znam, za sada još uvijek nije moguće putem e-Građanina dobiti potvrdu o obavljenom cijepljenju. Mislim da su u nekim slučajevima potvrde o cijepljenju, umjesto korisnicima domova za starije osobe, davane glavnoj sestri doma na čuvanje” – pojasnio je za Novu TV.

Potvrdu obećali izdati u roku od 15 minuta, uz ispriku

No, u ovom domu potvrda nije dana ni ravnateljici doma, ni korisnicima, ni djelatnicima.

 ”Onaj tko ih je cijepio trebao bi im izdati potvrde, ali svaki zdravstveni radnik koji cijepi u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi može u registru cijepljenih osoba, e-cijepih, provjeriti je li osoba cijepljena, kada i čime te na temelju toga izdati potvrdu”- dodaje Bernard Kaić.

Da su potvrdu o cijepljenju trebali dobiti, potvrdili su i iz epidemiološke službe nadležne za mjesto u kojemu je smješten dom. Priznaju da ni oni ne znaju zašto je cijepni tim rekao da im ne smiju izdati potvrdu, ali ističu da je u ovom slučaju riječ o timu koji pripada Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo jer su im oni pomagali na početku kampanje cijepljenja.

”Potvrdu ćemo mi izdati u roku od 15 minuta, uz ispriku” – kazala je glavna epidemiologinja.

Umirovljenike cijepili, ali nisu im dali potvrde: “Ni papirić, kartončić – baš ništa!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap