Umirovljenik (88) poslao nam je pjesmu kojom je oslikao odnos društva prema starijima

Jasmina Grgurić
12. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Međunarodni dan starijih osoba ove je godine doživio svoju 30. obljetnicu otkako je proglašen temeljem odluke Ujedinjenih naroda. Ipak, proslava posvećena našoj najosjetljivijoj populaciji nikada nije bila jadnija zbog epidemioloških mjera. Teško se oteti dojmu da je pandemija došla samo kao izgovor kako bi društvo iznova zanemarilo one najugroženije. Tako misli i 88-godišnji umirovljenik koji je pjesmom dao pravu sliku odnosa društva i institucija prema starijim osobama.

Ilustracija: Rawpixel

Umirovljenik Mladen Gajer (88) napisao je pjesmu u povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dana starijih osoba. Njegova 30. obljetnica obilježavanja u svijetu prema odluci UN-a protekla je skromnije nego ikada dosad. Razlog su epidemiološke mjere, no teško se oteti dojmu da se moglo učiniti puno više. Pandemija, koja najviše pogađa upravo starije, političarima je došla kao dobar izgovor da se ne moraju potrudit ni na taj jedan jedini dan.

Tako smo iznova slušali fraze o siromaštvu starijih osoba i malenim mirovinama, koje se ponavljaju iz godine u godinu. Izostala je i toliko bitna socijalna uključenost, makar na taj jedan dan, jer naši umirovljenici pate od usamljenosti, odbačeni od društva i inače, a kamo li u jeku pandemije.

Prijašnjih godina svoj su dan ipak proslavili nešto dostojanstvenije, uz veliki zagrebački Gerontološki tulum i događaja po udrugama diljem Hrvatske. Ove pak – jadno i žalosno, baš kada bi nam stariji trebali biti u fokusu, što zbog ugroze zdravlja, što zbog siromaštva.

“Kako je obilježen dan starijih osoba dana 1. listopada ove godine, barem prema onome što se moglo pročitati u novinama i na internetu, bilo je tako žalosno i jadno. To obilježavanje zapravo je dalo pravu sliku društva i institucija kod nas  prema starijim osobama. Razočaran i žalostan napisao sam jednu malu pjesmicu” – napisao nam je umirovljenik Mladen.

 

            DAN  STARIH

 

Starima je određen njihov dan

prije nego ih obuzme konačan san.

Svirali su im baš u njihovu čast

a sve to za jednodnevnu slast.

Ostalo je starima da se dalje pate

sve dok ne odbroje posljednje sate!

Umirovljenik (88) poslao nam je pjesmu kojom je oslikao odnos društva prema starijima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap