Umirovljenicima u krizi već dali do 1.000 kuna, a sada to čine opet!

Jasmina Grgurić
3. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Kako pomoći umirovljenicima s malenim mirovinama u jeku gospodarske, ali i socijalne krize u kojoj se nalazimo već gotovo godinu dana? Financijski, naravno. Zna to i država, ali starije građane i dalje drži na čekanju. Svijetli primjer postavljaju tek pojedini gradovi i općine pa su tako iz svojih znatno skromnijih proračuna osigurali dodatna sredstva za jednokratne isplate starijima. Neki to nastavljaju činiti i dalje, ne jednom, nego dvaput i koliko god je još puta potrebno.

Foto: Mirovina.hr

Tek što su krajem krizne 2020. svojim umirovljenicima isplatili novčanu pomoć do 1.000 kuna, već zaprimaju nove zahtjeve kako bi to isto učinili i u ovoj godini. Naime, više od 500 starijih stanovnika općine Viškovo dobilo je sredstva, a sada se za njih opet mogu prijaviti.

Novac osigurali i za godine koje dolaze

„Ovu smo odluku donijeli prošle godine te osigurali sredstva i za ovu godinu, ali i godine koje dolaze, svjesni činjenice da brojni umirovljenici imaju niske mirovine, da su na granici siromaštva, da im je adekvatna zdravstvena zaštita nerijetko financijski nedostupna, da im nedostaje kvalitetna institucionalna i izvaninstitucionalna skrb te im na ovaj način olakšavamo svakodnevicu.

Općina je do kraja prošle godine zaprimila 658 zahtjeva od čega su odobrena 535 zahtjeva. Pritom je 149 osoba dobilo pomoć od 400 kuna, njih 252 600 kuna, dok su 1.000 kuna dobile 134 osobe starije od 65 godina. Te su brojke pokazatelj da smo s ovom odlukom postigli cilj koji smo zacrtali, a to je osigurati dostojanstven život starijim članovima naše zajednice“ –  ističe općinska načelnica Sanja Udović.

Starijima od 65 s primanjima do 3.000 kuna

Pravo mogu ostvariti osobe starije od 65 godina bez prihoda ili čiji je ukupni mjesečni prihod manji od 3.000 kuna mjesečno. Najviše će dobiti oni koji imaju najmanje pa će osobe s primanjima do 1.500 kuna dobiti 1.000 kuna. Po 600 kuna dobit će stariji žitelji s prihodima između 1.500 i 2.500 kuna, a 400 kuna oni koji mjesečno imaju između 2.500 i 3.000 kuna.

Blago njima: Općina prima zahtjeve za isplatu pomoći umirovljenicima i do 1.000 kuna!

Uvjet je da osoba ima najmanje 65 godina i da na području Viškova živi najmanje 5 godina ili ima u jednakom trajanju prijavljeni stalni boravak ili prebivalište. Također, korisnici ove pomoći ne smiju imati dugovanja prema Općini, kao ni drugu nekretninu koja ne služi za stanovanje. Pravo nemaju ni osobe u pritvoru ili zatvoru.

Zahtjeve zaprimaju od 1. veljače 2021. do 31. ožujka 2021. godine, što je dovoljno vremena za sve korisnike da na vrijeme provjere ispunjavaju li kriterije. Ako se ne služe računalom, neka im pomogne netko od mlađih ukućana ili rodbine, prijatelja i poznanika, pozivaju iz Općine Viškovo. Uz slanje e-mailom, moguće je i slanje poštom, a zahtjevi se mogu ubaciti i u sandučić pokraj pisarnice u koju je također moguće doći i osobno.

Umirovljenicima u krizi već dali do 1.000 kuna, a sada to čine opet!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap