Umirovljenicima koji su s koronom došli na benzinsku prijeti do 16.000 kuna kazne

Josip Mihaljević
26. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Umirovljenički par osumnjičen je za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi. Svratili su do benzinske postaje, muškarac je koristio toalet, a tek nakon toga su zaposlenicima rekli da su oboje zaraženi koronavirusom te da ne bi bilo loše dezinficirati ključ od toaleta kojeg je muškarac koristio.

stariji

Foto: Unsplash

Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad umirovljeničkim parom osumnjičenim za kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, a protiv njih je podignuta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Muškarac (72) i žena (70) su pod sumnjom počinjenja kaznenog djela “Širenje i prenošenje zarazne bolesti” jer se nisu pridržavali uputa za sprečavanje širenja zarazne bolesti kao niti mjera zaštite koje su im naložene.

Sve se dogodilo prekjučer (24. ožujka) oko 18:50 sati. Par je znao da im je potvrđena zaraza koronavirusom, nisu nosili zaštitnu opremu, a svejedno su automobilom došli na benzinsku postaju na području Zagreba. Umirovljenik je tada od zaposlenika tražio ključ od toaleta, a zatim je otišao na toalet koji se nalazi s vanjske strane. Tek kada se vratio u benzinsku postaju vratiti ključ, ušla je 70-godišnjakinja i zaposleniku rekla da su njih oboje zaraženi koronavirusom i da bi trebalo dezinficirati ključ.

Događaju su svjedočili i policijski službenici koji su sa sigurne udaljenosti umirovljenike upozorili da se vrate u automobil. Provjerili su podatke s Klinikom za infektivne bolesti te dobili povratnu informaciju da su umirovljenici doista zaraženi virusom, te da su oni to sami znali.

Uz policijsku pratnju su dopraćeni u nadležnu bolnicu gdje su ih dočekali zdravstveni djelatnici koji su ih preuzeli na hospitalizaciju.

Benzinska postaja je odmah zatvorena, a sukladno epidemiološkim pravilima provedena je dezinfekcija prostora.

Prema dosadašnjoj praksi, po ozdravljenju bi ih trebala dočekati minimalna kazna od 16.000 kuna (8.000 kuna po osobi).