Umirovljenici s hodalicama mladima donose besplatni internet

Jasmina Grgurić Zanze
17. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Kako spojiti mlade i stare stanovnike, dosjetio se nizozemski grad Helmond koji je uveo neobičan projekt petkom kada u središte stižu umirovljenici s hodalicama jarkih boja kao znak da je na ulice stigao besplatni bežični internet.

Nizozemski umirovljenici guraju WLAN hodalice (Screenshot: DW)

Umirovljenici s hodalicama upečatljivih jarkih boja na ulicama Helmonda u Nizozemskoj na prvu su se činili kao nešto neobično, no riječ je o umjetničkom projektu za koji su, bez obzira što ga provode starije osobe, zainteresirani upravo mladi, prenosi Deutsche Welle. Za neobičnu, ali upečatljivu i korisnu ideju zaslužan je dizajner Rocco Verdult.

“Krajnji je cilj da se ljudima u središtu grada ponudi besplatan WLAN kako bi se osjećali dobro, a drugi je cilj da se umirovljenike motivira da odlaze u šetnje po središtu grada.” – pojasnio je dizajner.

Naime, košarica hodalice krije plastičnu kutijicu u kojoj je ruter skriven kako ga netko ne bi ukrao. Naziv projekta je “Lutajući WLAN”, a lozinka u prijevodu znači “Svakog petka” čime označava dan kada se umirovljenici zapravo pretvaraju u pokretne WLAN rutere. Time su posebno oduševljeni najmlađi koji ističu kako se besplatni internet ne može baš pronaći na mnogo mjesta, a zahvaljujući ovom projektu dok se druže na ulici ne moraju trošiti vlastiti mobilni internet, što im je skupo. U trenutku kada su mladi online, umirovljenici su offline. Chat s prijateljima djeci je zanimljiviji od međugeneracijskog dijaloga pa ovaj projekt nije svima po volji.

Umirovljenica u prolazu, Col Budial kaže kako je to glupost jer su se djeca nekada igrala vani po danu, navečer išla u kadu, a ujutro u školu. Nakon toga opet bi ludovali vani, igrali nogomet i penjali se preko ograda, dodaje, dok se susjedi ne bi naljutili. Međutim, oni koji su uključeni u sam projekt misle ipak malo drugačije, baš kao i Marlies Magermans.

Postepeno upadamo u oči ljudima i na taj će se način stvoriti navika za nešto što je od značaja za naš grad – poručila je gospođa Marlies koja mladima donosi besplatni internet.

Za sada je riječ tek o šestotjednom probnom projektu, a nakon toga  WLAN hodalice možda preplave i druge nizozemske gradove.

Copy link
Powered by Social Snap