Umirovljenici poslali poruke svojim unucima: ‘Dobro čuvajte demokraciju kad mene više ne bude’

Ana Kanazir
6. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Izbori za Europski parlament su 9. lipnja, a kampanja je krenula. U sklopu kampanje se pojavio i film u kojem se starije osobe obraćaju svojim unucima. Također, starije osobe svojim unucima govore da bi trebali glasali i kako je to važno za održavanje demokracije.

Dio iz viddea za EU parlament

Izborna kampanja za glasanje | Foto: Screenshot Youtube

Ključna faza kampanje za izbore za Europski parlament službeno je krenula danas, a cilj je potaknuti što veći broj birača da izađu na izbore. U izradi filma koji se prikazuje u sklopu kampanje je sudjelovao i Božidar Jančiković sa svojom unukom.

Službeni slogan kampanje Europskog parlamenta koja se provodi u svih 27 država članica EU je ‘Iskoristi svoj glas. Ne daj da ti drugi kroje budućnost.’ Parlament tako ističe važnost demokracije i kolektivnu odgovornost svih građana, kako je objasnila voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak, a prenosi srednja.hr.

– U prvoj fazi kampanje smo informirali građane o rezultatima EU parlamenta. Naše poruke usmjerene su prema 373 milijuna građana koji će diljem EU imati biračko pravo na ovim izborima. Među njima je 26 milijuna onih koji će prvi puta izaći na izbore. Procjenjujemo da je takvih birača sedam posto u ukupnom broju. Vjerujemo da demokracija nije samo temeljno pravo već zajednička odgovornost svih nas jer je glasanje najizravniji način korištenja te odgovornosti, navela je Ljubak-Kutnjak razloge ove kampanje.

Što se tiče samog filma, u njegovoj izradi je sudjelovao Božidar Jančiković sa svojom unukom, a cilj je prikazati starije generacije koje šalju poruke svojoj unučadi i govore kako je prije bilo drugačije, ali i kako je važno glasati.

– Bio sam duboko impresioniran prisutnim ljudima (na snimanju filma). Većina je potpuno shvaćala da je jedno potpuno novo vrijeme, koje ne dolazi samo od sebe, za koje se mora zalagati. Jedna od najjednostavnijih stvari je da se izlazi na izbore. U principu sam veliki protivnik neizlaženja na izbore, ne samo europske, nego i naše domaće. To smatram na neki način društvenom neodgovornošću, rekao je Jančiković, a prenosi srednja.hr.

Cijeli film možete pogledati ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap