Umirovljenici ogorčeni Vladinim mjerama: “Stiže pomoć na jedan mjesec, a što dalje?”

Josip Mihaljević
21. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Većina umirovljenika nije zadovoljna Vladinim paketom pomoći protiv poskupljenja. Kažu kako bi se “energetski” dodatak trebao isplaćivati svakog mjeseca koliko traju poskupljenja te da im jednokratna isplata predstavlja kapljicu u moru troškova.

ljuti penzioner

Foto: Youtube screenshot

Vlada je prošloga tjedna predstavila mjere za borbu protiv poskupljenja, prvenstveno energenata. U paketu teškom 4,8 milijardi kuna za umirovljenike su se dosjetili iskopirati covid dodatak koji je isplaćen prošle godine, samo se on ove godine zove ‘energetski’ dodatak. Ovisno o iznosu mirovine, umirovljenici će jednokratno moći dobiti od 400 do 1.200 kuna.

Međutim, umirovljenici će imati koristi i od drugih vladinih mjera, poput onih o snižavanju stope PDV-a na plin, toplinsku energiju i hranu.

Spominjalo se da bi se famozni vaučeri za režijske troškove mogli proširiti i na dio umirovljenika, ali do toga nije došlo. Sam iznos vaučera raste s 200 na 400 kuna, ali na njega su do sada imali pravo samo korisnici osobne invalidnine (ovdje ima ponešto umirovljenika) i korisnici zajamčene minimalne naknade. Po novom će im se pridružiti i manje od 6000 korisnika nacionalne naknade za starije, ali ni oni nisu umirovljenici.

Uz sve to, treba ostati na umu da se radi o paketu kojem je cilj ublažiti poskupljenja. Do tih će poskupljenja i dalje doći – računi za struju trebali bi rasti 9,6, a za plin najviše do 20 posto.

Na portalu smo objavili i malu analizu o tomu što prosječan umirovljenik može izvući iz ovog paketa pomoći, a umirovljenike pitali kako su s tim paketom zadovoljni. Većina od naših 1887 ispitanika nije zadovoljna.

Najveće zadovoljstvo izrazilo je tek 121 ispitanik (6,41%) kojem je drago da je Vlada pokazala brigu za umirovljenike. Njima možemo pribrojiti i 137 ispitanika (7.26%) koji su donekle zadovoljni paketom pomoći, ali nisu pretjerano entuzijastični. Da je moglo “puno bolje” smatra 573  ispitanika (30.37%), a apsolutno zgražanje i ideja da se radi o užasnom paketu mjera dijeli najviše naših ispitanika, čak 1.056 (55.96%).

Čitajući komentare umirovljenika na društvenim mrežama, Vladi najviše zamjeraju početnu lošu poziciju, odnosno male mirovine. Dobar dio ih se slaže da bi pravi paket pomoći za umirovljenike u uvjetima velikih poskupljenja bio da se ovakav dodatak isplaćuje na mjesečnoj bazi, dokle god divljaju cijene. Mnogi s prosječnom mirovinom kažu da će iz ovog paketa izvući 600 kuna što će im pomoći na mjesec dana, ali pitaju se što s ostatkom godine.

Umirovljenici ogorčeni Vladinim mjerama: “Stiže pomoć na jedan mjesec, a što dalje?”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap