Umirovljenici o povećanju: “Halo, pa te mirovine smo zaradili, nisu nam ih dali na lijepe oči!”

Josip Mihaljević
26. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Malo je reći da su umirovljenici ponovno razočarani usklađivanjem mirovina koje će najvjerojatnije iznositi 1,41 posto. U prvom dijelu godine rasle su za 0,7 posto – mizerni su to postotci i za prosječnu mirovinu, a kamoli za stotine tisuće umirovljenika koji primaju ispod tog iznosa. Na našim društvenim mrežama pronašli smo na stotine komentara koje zorno opisuju što umirovljenici misle o ovakvim usklađivanjima.

ljuti penzioner

Foto: Youtube screenshot

Usklađivanje mirovina koje je prema izračunu bivšeg saborskog zastupnika i HSU-ovca Željka Šempera trebalo iznositi okruglih 3 posto, vjerojatno će iznositi više nego dvostruko manje – 1,41 posto. Do te je promjene došlo jer je Državni zavod za statistiku u ožujku naprosto promijenio način na koji računaju prosječnu bruto plaću i to na štetu umirovljenika. S novom metodologijom i formula usklađivanja daje puno manju brojku.

Malo je reći da su umirovljenici ponovno razočarani iznosom usklađivanja, no ovoga puta imaju puno šire kritike od samog povećanja. Smeta im što će za jednak postotak rasti sve mirovine, odnosno što će većina umirovljenika iz rada dobiti po tridesetak kuna veće mirovine, dok će saborski zastupnici čak i s ovim malim povećanjem dobiti 140 kuna.

Upozoravaju da te mirovine nisu dobili na lijepe oči, nego one proizlaze iz rada i godina uplata u mirovinski fond. Na našim društvenim mrežama pronašli smo stotine i stotine komentara ljutih umirovljenika koje možete pogledati u nastavku.

Copy link
Powered by Social Snap