Umirovljena medicinska sestra pingvine uči kako plivati i – preživjeti

Jasmina Grgurić Zanze
23. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Ova 85-godišnjakinja s Novog Zelanda o pticama brine već 35 godina. U fokusu nesebična djelovanja umirovljene medicinske sestre su bolesni i ozlijeđeni pingvini koje uči plivati i preživjeti u divljini. Svakodnevno ih liječi, hrani i čisti, a u svemu joj pomažu prijateljica i pas.

Sylvia Durrant u ruci drži jednog od svojih pingvina Snimak zaslona: Youtube

Umirovljena medicinska sestra, 85-godišnja Sylvia Durrant o ozlijeđenim i bolesnim pticama brine posljednjih 35 godina. Ono što najviše fascinira u predanom pozivu ove umirovljenice spašavanje je malenih pingvina koje na plažama Novog Zelanda u Aucklandu uči plivati kako bi preživjeli.

Počela iz dosade

Uz pomoć prijateljice, u crvenim kolicima dovodi ih do zaljeva, a kada ih pusti u ocean, njezina kujica Missy brine se da pingvini ne odlutaju. Nažalost, nisu svi sposobni preživjeti u divljini pa pod njezinom skrbi ostaju do kraja života. Dugogodišnji pratitelj svoje spasiteljice je i pingvin Dinky kojemu su galebovi nanijeli ozlijede mozga, kljucajući mu po glavi dok je bespomoćno stajao zaglavljen u pijesku. Iako može plivati gotovo jednako dobro kao ostatak njegove vrste, ima poteškoća s hodanjem. Casey i Bernie pak nemaju po jednu peraju, dok je TT zaslužan za modrice na Sylvijinim rukama.

Ostatak družine s njom je tek privremeno jer su rođeni prerano pa nisu bili dovoljno uhranjeni kako bi preživjeli samostalno. Krajem zime bit će pušteni u divljinu. Ovu predivnu priču donio je Vice.

Syliva Durrant sretna je u svom pozivu Snimak zaslona/Youtube

Za ptice se počela brinuti iz dosade, no nakon smrti njezina supruga ovaj posao počela je shvaćati toliko ozbiljno da je ubrzo imala na tisuće ptica godišnje pod svojom skrbi. Osim pingvina, u njezinom ljekovitom skloništu nalaze se i golubovi, jastrebovi, a tu je i jedan prekrasni plavi vodomar.

Ugrožava ih natjecanje jahti

Iako je obično brinula o tri do četiri pingvina koji bi se kod nje rehabilitirali, ta je brojka skočila i do 30 njih zbog poznatog američkog natjecanja jahti i jedrilica. One tjeraju ribu za kojom krenu i pingvini, no ne mogu toliko daleko putovati pa ostanu bez hrane, pri čemu neki doslovno umru od gladi. Sylvia stoga strahuje da će America’s Cup istu stvar napraviti i 2021. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=5txYBdjxfns

Hrana za jednog pingvina dnevno košta 30 dolara, koliko je potrebno da mu se kupi riba, lignje i ostale svježe morske poslastice. Tu su i troškovi čišćenja, također na dnevnoj bazi, što zahtjeva donacije. Ukoliko želite kontaktirati ovu spasiteljicu ptica, možete to učiniti na njezinu mail adresu [email protected].

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap