U prvom dijelu godine mirovinu ostvarilo 21 tisuća ljudi, evo kako su prošli

Josip Mihaljević
24. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je podatke o isplati mirovina za lipanj. U prvih šest mjeseci Hrvatska je dobila 20.975 novih umirovljenika, a mirovine su im blago iznad ukupnog prosjeka.

starija zena

Ilustracija: Unsplash

Zavod za mirovinsko objavio je podatke o isplati mirovina u lipnju, prema kojima se vidi kako smo u prvoj polovici godine dobili 20.975 novih umirovljenika. Vidljiv je trend da Hrvati u mirovinu odlaze sa sve više godina radnog staža, ali su mirovine tek jedva veće od ukupnog prosjeka.

siromaštvo
Zašto prosječna mirovina mjesečno raste par kuna? Razlog je beskrajno tužan

Tako za 21 tisuću novih umirovljenika možemo reći da su za 33 godine i 3 mjeseca staža dobili prosječnu mirovinu od 2.753 kune. Mirovina im je samo 47 kuna veća od prosjeka svih umirovljenika koji su za 2.706 kuna radili ravno 31 godinu.

Situacija je nešto bolja kada iz statistike izbacimo mirovine koje se isplaćuju u inozemstvo. Mirovinu bez međunarodnih ugovora u prvom dijelu godine ostvarilo je 17057 umirovljenika, a njihova prosječna mirovina iznosi 3.187 kuna te imaju 34 godine staža. Kad i ovu “novu” skupinu umirovljenika usporedimo s ukupnim umirovljeničkim korpusom, vidimo da imaju 139 kuna veću mirovinu, unatoč tomu što imaju više od tri godine staža u prosjeku.

S druge strane, od početka godine preminulo je 22611 umirovljenika s prosječnom mirovinom od 2.574 kune.

 

Copy link
Powered by Social Snap