U 97. godini preminuo slavni filmski redatelj Vatroslav Mimica

Josip Mihaljević
17. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Doajen hrvatskog filma Vatroslav Mimica preminuo je prekjučer u Zagrebu u 97. godini. Velikana hrvatske kinematografije pamtit ćemo po igranim filmovima poput “Prometeja s otoka Viševice”, međunarodno priznatog filma “Kaja, ubit ću te” te filmovima poput “Seljačka buna”, “Događaj”, i “Ponedjeljak ili utorak”.

vatroslav mimica

Foto: Vatroslav Mimica | Youtube screenshot

Prekjučer je u Zagrebu u 97. godini života preminuo proslavljeni filmski redatelj Vatroslav Mimica, javlja HRT. Svoj je filmski opus posvetio obrani humanističkih vrijednosti za koje je osjećao da ih moderni veliki sustavi zaboravljaju i ugrožavaju.

Mimica je rođen u Omišu 1923. godine. Netom prije Drugog svjetskog rata upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu, da bi se priključio partizanima kao liječnik. Nakon rata, pisao je filmske i književne kritike i recenzije, a svoju filmsku karijeru započinje sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća kao direktor Jadran Filma. U prvom desetljeću svog rada ostavio je neizbrisiv trag na hrvatski animirani film, a u 60-im godinama počeo je nizati uspješne dugometražne filmove.

Velikana hrvatske kinematografije pamtit ćemo po igranim filmovima poput “Prometeja s otoka Viševice”, međunarodno priznatog filma “Kaja, ubit ću te” te filmovima poput “Seljačka buna”, “Događaj”, i “Ponedjeljak ili utorak”.

Umirovio se početkom 80-ih godina,  a zadnji film mu je bio “Banović Strahinja”.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap