U 92. godini preminuo Hrvoje Kačić, proslavljeni vaterpolist, diplomat i domoljub

Milan Dalmacija
15. veljače 2023.
Novosti
A- A+

Hrvoje Kačić bio je istaknuti vaterpolist, reprezentativac i nositelj olimpijskog odličja. No, mnogi ga još više pamte po domoljublju i zaslugama u utvrđivanju pomorske granice RH.

Hrvoje Kačić | Foto: Screenshot: YouTube/Dubrovačka televizija

Preminuo je još jedan sportski velikan. Vaterpolist, osvajač srebra na Olimpijskim igrama 1956. godine, a kasnije diplomat i jedan od sudionika stvaranja Republike Hrvatske, Hrvoje Kačić, umro je u 92. godini, javlja Večernji.

Kačić je rođen 12. siječnja 1932. godine u Dubrovniku. Sportom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata. Kao vratar debitirao je u momčadi Juga 1950. godine. Iste godine je s jugoslavenskom reprezentacijom osvojio brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Beču. Potom je osvojio već spomenuto olimpijsko srebro, a zatim je uslijedilo srebro s EP-a u Budimpešti 1958. godine te zlato na Mediteranskim igrama 1959. godine u Bejrutu. S Jugom je osvojio dva prvenstva Jugoslavije.

U zatvor zbog Dinama

Bio je poznat po velikom domoljublju, zbog čega je imao problema s milicijom. Čak je 1952. godine zatvoren te mu je oduzeta putovnica jer je javno slavio pobjedu Dinama nad Crvenom Zvezdom. Zbog toga nije nastupio na Olimpijskim igrama u Helsinkiju. Kaznu je služio upravo u vrijeme održavanja Igara, gradeći obalu ispred hotela MUP-a u Cavtatu.

Utvrdio pomorske granice

Nakon završetka sportske karijere, Kačić se usmjerio akademskoj zajednici. Naime, bio je doktor pomorskog prava. U vrijeme nastajanja samostalne Hrvatske sudjelovao je u donošenju Ustava, a bio je i nezavisni zastupnik u prvom sazivu Sabora te predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Bio je član niza državnih komisija, a predstavljao je Hrvatsku te vodio saborska izaslanstva na brojnim međunarodnim skupovima. Od 1994. do 2001. godine je vio predsjednik Državne komisije za granice te je pomogao u utvrđivanju pomorske granice u Savudrijskoj vali i na Prevlaci.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap