U 82. godini preminuo posljednji grčki kralj Konstantin II.: Zdravlje mu je bilo ozbiljno narušeno

Milan Dalmacija
11. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Konstantin II., posljednji grčki kralj preminuo je u 82. godini. Njegova vladavina obilježena je padom monarhije nakon vojnog udara. Osim kraljevskih dužnosti bio je vrsni jedriličar i olimpijski pobjednik. Iza njega je ostala supruga i petero djece.

Preminuo posljednji grčki kralj Konstantin II. | Foto: Screenshot: YouTube/The Royal Correspondent

U 82. godini preminuo je posljednji grčki kralj Konstantin II. Njegovih devet godina vladavine poklopilo se s jednim od najturbulentnijih političkih razdoblja u zemlji te slomom monarhije, prenosi HRT.

Jedini sin kralja Pavla i kraljice Frederice na tron je zasjeo 1964. nakon smrti oca. Njegova vladavina je bila nestabilna, a vrhunac je bio 21. travnja 1967., kad je izveden vojni udar. Pokušao je izvesti protuudar na vojnu huntu, no nije uspio, zbog čega je nakon nekoliko mjeseci morao pobjeći iz zemlje. U inozemstvu je ostao sve dok hunta nije ukinula monarhiju, 1973. godine, a godinu dana poslije je vlada nacionalnog jedinstva raspisala referendum na kojem su Grci odbacili monarhiju po drugi put u povijesti. Nakon toga je Konstantinu II. oduzeto državljanstvo.

Država mu se na neki način odužila 2002. godine kad su njemu i ostalim članovima kraljevske obitelji isplatili 13,7 milijuna odštete za konfisciranu imovinu koja uključuje palaču Tatoi sjeverno od Atene i vilu na Krfu.

Osim što je bio kralj, Konstantin II. bio je i uspješan sportaš. Njegov jedriličarski tim osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu.

No, zdravlje mu je posljednjih godina bilo ozbiljno narušeno. Bio je nepokretan, a imao je i problema sa srcem. Posljednjih mjeseci bio je nekoliko puta hospitaliziran. Iza njega je ostala supruga Anne-Marie i petero djece.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap