U 82. godini: Preminuo fra Smiljan Dragan Kožul, najpoznatiji hrvatski egzorcist

Milan Dalmacija
2. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Fra Smiljan Dragan Kožul u svojem je redovničkom i svećeničkom djelovanju vodio dva procesa priznavanja blaženika, bio je branitelj bračne veze, nadbiskupski sudac, egzorcist i osnivač Pokreta krunice za obraćenje i mir te Radija Marije. Osim egzorcizama, vodio je brojne radijske emisije, ali i seminare te duhovnu obnovu.

Fra Smiljan Dragan Kožul | Foto: Screenshot: YouTube/Radio MIR Međugorje

U 82. godini, nakon 65 godina redovništva i 56 godina svećeničkog djelovanja preminuo je fra Smiljan Dragan Kožul. Bio je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te osnivač Pokreta krunice za obraćenje i mir i Radija Marije, javlja Hrvatska katolička mreža.

Fra Kožul rođen je 28. veljače 1942. u Turčinovićima pored Širokog Brijega. Bio je drugo od četvero djece u obitelji, a na krštenju je dobio ime Dragan.

Završio je Franjevačku klasičnu gimnaziju u ZagrebuPotom je u Zagrebu i talijanskom Salernu studirao teologiju. Godine 1959. je ušao u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a na Veliku Gospu te godine dobio je redovničko ime fra Smiljan. Za svećenika ga je zaredio kardinal Franjo Kuharić 29. lipnja 1968. godine u Zagrebu.

Pravnik, egzorcist, čuvar braka

Potom je u Rimu magistrirao teologiju te studirao Crkveno pravo na papinskom sveučilištu Antonianum. Doktorirao je 1977. te odmah postao profesorom na istom sveučilištu. U to vrijeme, fra Smiljan Dragan Kožul počinje raditi na postupku za proglašenjem kardinala Alojzija Stepinca blaženikom te je imenovan braniteljem bračne veze pri Kongregaciji za sakramente.

U Franjevačku provinciju se vratio 1988. godine. Tad je vodio postupak za proglašenje blaženim fra Vendelina Vošnjaka. Tada je imenovan za suca na drugomolbenom Nadbiskupskom ženidbenom sudu u Zagrebu, a od 1999. do 2007. obnašao je službu branitelja bračne veze na Međubiskupijskom sudu prvog i drugog stupnja u Zagrebu.

Malo je poznato da je nakon 10 godina rada na vatikanskom radiju fra Smiljan Dragan Kožul 1994. godine pokrenuo Radio Mariju, na kojoj je uređivao i vodio emisije ‘Svećenik pravnik savjetuje’, ‘Iz Katekizma Katoličke crkve’ i ‘Na putu u Emaus’. Godinu ranije osnovao je Pokret krunice za obraćenje i mir.

Seminari i duhovne obnove

Četiri i pol godine pomagao je glavnom vatikanskom egzorcistu don Gabrieleu Amorthu. Uz to, osam godina je bio egzorcist za pojedinačne slučajeve u Zagrebačkoj nadbiskupije. Postao je poznat po tome te je obavio stotine egzorcizama.

Uz to, posvetio se seminarima i duhovnim obnovama. U travnju ove godine je zbog bolesti preseljen u Franjevački samostan u Varaždinu, gdje je i preminuo.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap